Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps uzvarējis republikāņu priekšvēlēšanās Aiovā; uzņēmējs Ramasvami izstājas no cīņas

© depositphotos.com/gints.ivuskans

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien uzvarējis republikāņu priekšvēlēšanās Aiovas štatā, ziņo ASV mediji, balstoties uz savām rezultātu aplēsēm.

Ar Aiovas priekšvēlēšanām sākās republikāņu priekšvēlēšanu sērija, kas noteiks, kurš būs Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās 5.novembrī un sacentīsies par valsts galvas amatu ar pašreizējo ASV prezidentu demokrātu Džo Baidenu.

Telekanāli CNN un CBS ziņo, ka Tramps Aiovas priekšvēlēšanās ir apsteidzis savus galvenos konkurentus Floridas gubernatoru Ronu Desantisu un bijušo ASV vēstnieci ANO Nikiju Heiliju.

Tramps ieguvis 51% balsu, par 30 procentpunktiem apsteidzot Desantisu. Trampa uzvara ir pārliecinošākā Aiovas priekšvēlēšanās mūsdienu vēsturē.

Tikmēr uzņēmējs Viveks Ramasvami pirmdien paziņojis par izstāšanos no cīņas par Republikāņu partijas nomināciju 2024.gada prezidenta vēlēšanām un atbalstīs bijušo prezidentu Donaldu Trampu.

"Mēs pārtrauksim šo prezidenta vēlēšanu kampaņu," paziņoja Ramasvami, kuram tiek prognozēta ceturtā vieta republikāņu priekšvēlēšanās Aiovas štatā.

"Es piezvanīju Donaldam Trampam, lai pateiktu viņam, ka apsveicu viņu ar uzvaru, un turpmāk viņam būs mans pilns atbalsts," sacīja Ramasvami.

Balsošana priekšvēlēšanās Aiovā notika vairāk nekā 1600 pilsoņu sapulcēs, kuras sākās plkst.19 (plkst.3 otrdien pēc Latvijas laika).

Priekšvēlēšanu laikā Aiovā valdīja liels aukstums, gaisa temperatūrai vietām sasniedzot mīnus 40 grādus pēc Celsija, un slikto laikapstākļu dēļ gan Trampam, gan Heilijai un Desantisam nācās atcelt plānotos mītiņus pirms Aiovas priekšvēlēšanām.

Neraugoties uz to, ASV telekanāli varēja aplēst priekšvēlēšanu rezultātus jau pusstundu pēc sapulču sākuma.

Desantiss republikāņu priekšvēlēšanās Aiovā izcīnīja 21% balsu, bet Heilija 19% balsu, ziņo mediji.

Tramps ir dominējošais republikāņu kandidāts pirmās priekšvēlēšanas to apstiprinājušas, aģentūrai AFP atzinis Prinstonas universitātes sabiedrisko lietu profesors Džulians E. Zelizers.

Tomēr Aiova nodrošina tikai nepilnus 2% no delegātiem, kas valsts mērogā piedalās republikāņu kandidāta izraudzīšanā, tāpēc uzvara Aiovā vēl negarantē veiksmi pārējo štatu priekšvēlēšanās.

Trampa uzvara Aiovā tika gaidīta. Galvenais jautājums bija, cik liels būs viņa pārsvars pār konkurentiem. Vairāk nekā 30 procentpunktu pārsvars un aptuveni 50% balsu tiek vērtēts kā labs iznākums Trampam.

Desantisam, kurš priekšvēlēšanās Aiovā cerēja daudz neatpalikt no Trampa, vēlēšanas nesa vilšanos. Desantiss apstiprināja, ka turpinās cīņu par republikāņu nomināciju, taču Ņūhempšīrā, kur paredzētas nākamās priekšvēlēšanas, viņa pozīcijas ir vājas, un daudzi analītiķi uzskata, ka Desantisa kampaņa tagad lemta neveiksmei.

"Lielākais uzvarētājs šovakar? Baidens. Viņš dabūs kandidātu, kuru vēlas: Trampu," sociālajos tīklos raksta republikāņu politiskais konsultants Maiks Madrids.

Heilija, kura ir vienīgā sieviete starp republikāņu pretendentiem uz partijas nomināciju, pauda pārliecību, ka Desantisam neizdosies gūt lielus panākumus nākamajās priekšvēlēšanās, un solīja novērst Baidena un Trampa atkārtotu tikšanos cīņā par prezidenta amatu.

Trampa komanda vēlas nobīdīt malā konkurentus vēl pirms Republikāņu nacionālā konventa jūlijā, un vēlas, lai partija apvienojas ap līderi pirms gaidāmajām tiesas sēdēm, kurās apsūdzētais ir Tramps.