Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Trampa kritiķis izstājas no cīņas par republikāņu nomināciju prezidenta vēlēšanām

© AP/Scanpix/Leta

Bijušais Ņūdžersijas štata gubernators Kriss Kristijs trešdien izstājās no cīņas par Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām šogad.

Kristijs pirms septiņiem mēnešiem iesniedza Federālajai vēlēšanu komisijai pieteikumu startam ASV prezidenta vēlēšanās un kopš tā laika savā kampaņā galvenokārt kritizēja bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Kristijs, kurš kritizējis Trampu vairāk nekā jebkurš cits kandidāts uz republikāņu Baltā nama nomināciju un vienās debatēs viņu nosaucis par "Donaldu Daku", nespēja gūt piekrišanu Republikāņu partijā, kas lielākoties ir lojāla Trampam.

Kristijs trešdienas vakarā savos izteikumos Ņūhempšīras štata Vindemas pilsētas mērijā sacīja, ka viņš kandidējis tāpēc, ka kādam vajadzēja nostāties pret Trampu.

"Šovakar man ir skaidrs, ka man nav izredžu iegūt nomināciju, tāpēc es apturu savu kampaņu," sacīja Kristijs.

Kristijs, kurš varēja sašķelt pret Trampu noskaņoto republikāņu balsis, sacīja, ka viņa lēmumam ir viens galvenais mērķis. "Es nodrošināšu, ka nekādā veidā neveicinu to, ka Donalds Tramps atkal būtu ASV prezidents. Tas ir svarīgāk par manām personīgajām ambīcijām," sacīja Kristijs.

Kristijs izstājās no sacensībām piecas dienas pirms Aiovas priekšvēlēšanām, kas uzsāks republikāņu priekšvēlēšanu sēriju ASV štatos.

Republikāņu priekšvēlēšanu kampaņā Kristijs bija piektajā vietā, par 58 punktiem atpaliekot no Trampa. Viņš bija cerējis uzvarēt Ņūhempšīras priekšvēlēšanās 23.janvārī, bet šis mērķis šķita arvien grūtāk sasniedzams.

Kristija izstāšanās var palīdzēt bijušajai Dienvidkarolīnas gubernatorei Nikijai Heilijai, kas ir vismērenākā kandidāte uz republikāņu nomināciju.

Kristijam šī bija otrā reize, kad viņš sacentās par republikāņu Baltā nama nominācijas iegūšanu. 2016.gadā Kristijs priekšvēlēšanās zaudēja Trampam, taču pēc Trampa uzvaras vēlēšanās kļuva par viņa prezidentūras sagatavošanas darba grupas vadītāju. Savukārt pēc četriem gadiem Kristijs sarāva saites ar Trampu, jo Tramps atteicās atzīt savu zaudējumu prezidenta vēlēšanās.