Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Dienvidāfrika atsauks visus diplomātus no Izraēlas

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Dienvidāfrikas valdība pirmdien paziņoja, ka atsauks visus diplomātus no Izraēlas, lai parādītu savas bažas par situāciju Gazas joslā.

Dienvidāfrikas valdība arī paziņoja, ka Izraēlas vēstnieka pozīcija šajā valstī kļūst "arvien nepārliecinošāka", jo viņš paudis "noniecinošus izteikumus" par cilvēkiem, kas kritizējuši Izraēlu.

"Dienvidāfrikas valdība ir nolēmusi atsaukt uz konsultācijām visus savus diplomātus Telavivā," preses konference sacīja prezidenta biroja ministrs Khumbudzo Ntšavheni, nesniedzot sīkākas ziņas.

Izraēla bombardē Gazas joslu un ir iesūtījusi tur sauszemes karaspēku, atbildot uz šajā teritorijā valdošā grupējuma "Hamās" kaujinieku 7.oktobra iebrukumu Izraēlā, kurā tika nogalināti ap 1400 cilvēku un sagrābti vairāk nekā 240 ķīlnieki.

"Hamās" teroristu kontrolētās Gazas joslas varasiestādes apgalvo, ka Izraēlas bombardēšanā Gazas joslā esot nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku. Šie skaitļi, domājams, ir stipri pārspīlēti, ņemot vērā to dezinformāciju, ko līdz šim izplatījis "Hamās", turklāt liela daļa no nogalinātajiem ir islāmistu grupējumu kaujinieki.

Dienvidāfrikas valdība atbalsta palestīniešu cīņu pret Izraēlu, un valdošā partija Afrikāņu nacionālais kongress (ANK) to bieži saista ar savu kādreizējo cīņu pret aparteīdu.

"Mēs esam (..) ļoti nobažījušies par bērnu un nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšanu palestīniešu teritorijās un uzskatām, ka Izraēlas atbilde ir kļuvusi par kolektīvu sodu," preses konferencē sacīja Dienvidāfrikas ārlietu ministre Naledi Pandora.

"Mēs uzskatījām par svarīgu signalizēt par Dienvidāfrikas bažām, turpinot aicināt uz visaptverošu [karadarbības] pārtraukšanu," sacīja ministre.

"Hamās" atzinīgi novērtēja Dienvidāfrikas lēmumu un aicināja ''saraut visas attiecības" ar Izraēlu. Savukārt Izraēla kritizēja šo lēmumu kā tādu, kas atalgo "Hamās" "par tā sarīkoto slaktiņu".

Dienvidāfrikā pēdējā mēneša laikā ir notikušas daudzas demonstrācijas palestīniešu atbalstam, un tajās piedalījies valsts prezidents Sirils Ramafosa.

Dienvidāfrikā, kur ir lielākā ebreju kopiena Zemsahāras Āfrikā, ir notikušas arī vairākas demonstrācijas un iniciatīvas Izraēlas atbalstam.