Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Sīrijas opozīcija pieprasa tiešas sarunas ar Asada režīmu

© Scanpix

Sīrijas pilsoņu karā iesaistīto pušu delegācijas ceturtdien pulcējas Ženēvā, lai piedalītos jaunā miera sarunu kārtā, bet opozīcija ir pieprasījusi tiešas sarunas ar Sīrijas valdības delegāciju.

Iepriekšējās sarunu kārtas nav sniegušas nekādus konkrētus rezultātus, un ANO vidutājs Stafans de Mistura sarunas ar abām delegācijām ir vedis atsevišķi, nevis pie viena galda.

"Mēs uzstājam uz tiešām sarunām. Mēs negribam te velti tērēt laiku," paziņoja opozīciju pārstāvošās Augstās sarunu komitejas pārstāvis Salems Muslats.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai šajā sarunu kārtā ir nopietni jārunā ar opozīciju, Muslats trešdien pavēstīja reportieriem.

Sarunas Ženēvā ir aizēnojušas spēcīgas kaujas Damaskas austrumos, kur nemiernieki nedēļas nogalē sāka uzbrukumu valdības spēkiem.

Iepriekšējā sarunu kārtā marta sākumā abas puses neapsprieda to, kādi varētu būt miera nosacījumi, bet vienojās par sarunu darba kārtību, tostarp iekļaujošu valdību, jaunu konstitūciju, vēlēšanām un terorisma apkarošanu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.