Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

"Memoriāls" Krievijas politieslodzīto sarakstā iekļāvis 46 cilvēkus

© Scanpix

Respektablā Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Memoriāls" savā ikgadējā politieslodzīto sarakstā iekļāvusi 46 cilvēkus, arī Kremļa kritiķi Alekseju Navaļniju un ukraiņu piloti Nadeždu Savčenko.

"Mēs esam iegājuši jaunā politisko represiju posmā, kaut arī tas ir kļuvis mazāk redzams, nekā tas bija Padomju Savienībā," sacīja "Memoriāla" biedrs, bijušais padomju disidents Valentīns Gefters.

"Sarakstā ir iekļauti vides aktīvisti, blogeri, politiskie aktīvisti, cilvēki, kas cīnās par to, lai viņu etniskā grupa vai reliģija tiktu cienīta," preses konferencē ceturtdien sacīja saraksta veidotājs Sergejs Davidis.

Politieslodzīto vidū ir harismātiskais Putina pretinieku demonstrāciju orators Navaļnijs, kuram kopš februāra noteikts mājas arests un pret kuru šobrīd vērstas vairākas krimināllietas.

Savčenko - Ukrainas armijas helikoptera piloti - Krievijas varasiestādes arestējušas saistībā ar apsūdzībām par Krievijas žurnālistu nogalināšanu Austrumukrainā.

Kijeva skaidro, ka lidotāja Ukrainā tikusi nolaupīta, bet Maskava uzstāj, ka viņa robežu šķērsojusi nelegāli, uzdodoties par bēgli.

"Šī krimināllieta ir daļa no Krievijas varasiestāžu politiskās un mediju kampaņas pret Ukrainu," teikts paziņojumā "Memoriāla" tīmekļa vietnē.

"Tiesa gan, ne visi politieslodzītie ir tikpat labi pazīstami," norādīja Gefters. "Noziegumu spektrs, kuros viņus apsūdz Krievijas tieslietu sistēma, ir milzīgs - sākot no narkotiku kontrabandas un korupcijas līdz sabiedriskās kārtības traucēšanai."

Pret "Memoriālu", kas izmeklē kā padomju režīma noziegumus Staļina laikā, tā "nāves eskadronu" darbošanos Čečenijā, pēdējā laikā tiek vērsts arvien spēcīgāks varasiestāžu spiediens.

Atsaucoties uz likumu par organizācijām, kas saņem finansējumu no ārzemēm, varasiestādes pieprasījušas, lai "Memoriāls" reģistrējas kā "ārvalstu aģents".