Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Kalniete: Ukrainas cilvēki jau otro gadu ar savām asinīm apliecina, ka tās vieta ir Eiropā

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Ilgtermiņa finansējums Ukrainai palīdzēs sagatavoties pilnvērtīgai tās dalībai Eiropas Savienībā (ES), šādu nostāju pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV), piedaloties debatēs EP plenārsesijā Strasbūrā.

Kā informē politiķes padomniece Elīna Bīviņa, EP deputāte akcentēja, ka Ukrainas vieta ir Eiropā. Pēc Kalnietes paustā, Ukrainas cilvēki jau otro gadu apliecina ar savām asinīm un par dzīvības cenu, tāpēc lēmums par sarunu sākšanu ar Ukrainu par dalību ES ir jāpieņem šogad. Savukārt sarunas jāsāk nākamajā gadā, lai Ukrainu varētu uzņemt ES līdz šīs desmitgades beigām.

EP otrdien balsos par 50 miljardu eiro vērta finansēšanas mehānisma izveidi Ukrainas atveseļošanas, atjaunošanas un modernizācijas atbalstam laikposmā no 2024. līdz 2027.gadam.

Kalniete debatēs uzsvēra, ka Eiropas Tautas partijas grupa pilnībā atbalsta šāda finanšu instrumenta izveidi un uzstāj, lai vienošanās par to tiek pieņemta pēc iespējas ātrāk, kas ļautu to izskatīt kopā ar nākamo gadu budžetu.

"ES daudzgadu budžeta regula ir jāgroza steidzami, par to tuvākajos mēnešos ir nepieciešams vienprātīgs ES dalībvalstu vadītāju balsojums. Ir izšķirīgi svarīgi nodrošināt Ukrainai nepārtrauktu atbalstu no nākamā gada," norādīja deputāte.

Viņas ieskatā, 50 miljardu instrumentā nedrīkst iekļaut ne aizdevuma procentu maksājumus, ne arī iepludināt ārējos ieņēmumus, kas radīsies atverot Krievijas iesaldētos aktīvus. Kalniete mudināja ieviest iespējami elastīgu finanšu instrumentu tā, lai procedūras ļautu ātri pieņemt lēmumus par aktuālajiem maksājumiem.