Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Vairāk nekā puse no ES reģistrētajiem cilvēku tirdzniecības upuriem ir ES pilsoņi

© AP/Scanpix/Leta

Vairāk nekā puse no Eiropas Savienībā (ES) reģistrētajiem cilvēku tirdzniecības upuriem ir ES pilsoņi, no kuriem vairums pārdoti seksuālo pakalpojumu veikšanai, paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

Aptuveni ceturtā daļa upuru ir bērni, no kuriem lielais vairums ir ES pilsoņi, teikts EK ziņojumā.

Vairums bērnu tirdzniecības gadījumu reģistrēti Rumānijā, Vācijā un Nīderlandē.

Sieviešu un bērnu tirdzniecība lielākoties saistīta ar seksuālu ekspluatāciju. Aptuveni trešdaļa bērnu, kas kļūst par tirdzniecības upuriem, tiek pārdoti savā valstī.

"Ja tirgojat narkotikas vai šaujamieročus, jūs tos varat pārdot tikai vienu reizi. Bet, ja jūs pārdodat sievieti, meiteni seksuālos nolūkos, jūs varat pārdot viņas ķermeni atkal un atkal, un atkal, un atkal," norādīja ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

Lai gan seksuāla ekspluatācija ir galvenais tirdzniecības dzinulis, ir arī citi mērķi, tai skaitā nelegāla nodarbinātība.

Skatoties pēc kopskaita, visvairāk cietuši Rumānijas pilsoņi. 2019.gadā un 2020.gadā par tirdzniecības upuriem kļuvuši 2315 Rumānijas pilsoņi. Otrajā vietā ir Francija ar 1202 upuriem, bet trešajā vietā Itālija ar 904 upuriem. Šīm valstīm seko Bulgārija un Polija attiecīgi ar 553 un 518 upuriem.

Skatoties pēc upuru skaita proporcionāli iedzīvotāju skaitam, Rumānija joprojām ir pirmajā vietā, bet tai seko Bulgārija un Ungārija.

Jūhansone uzsvēra, ka reģistrēto upuru skaits ir tikai aisberga virsotne, un patiesais cietušos skaits ir daudz lielāks. Noziedzīgu darījumu slēgšana arvien biežāk notiek internetā, apgrūtinot to izsekošanu.

ES komisija vēlas noteikt obligātas sankcijas uzņēmumiem, kas iesaistīti cilvēku tirdzniecībā. Jūhansone sacīja, ka šīs obligātās sankcijas tiks iekļautas ES direktīvā pret cilvēku tirdzniecību.

EK arī vēlas paplašināt cilvēku tirdzniecības definīciju, iekļaujot tajā piespiedu laulību un nelegālu adopciju.

Plānots arī noteikt cilvēku tirdzniecības upura apzinātu ekspluatāciju par noziedzīgu nodarījumu.

Ungārija, Nīderlande un Vācija ir pieņēmušas likumus, saskaņā ar kuriem noziegums ir pastrādāts, ja cilvēka nodarbinātājs vai izmantotājs zina, ka šis cilvēks ir tirdzniecības upuris. Citas valstis, piemēram, Īrija, Luksemburga, Francija, Slovākija un Spānija apspriež šādu likumu pieņemšanu.