Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Jāaptur Eiropas fondu līdzekļu izšķērdēšana, uzskata Ušakovs

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Trešdien Eiropas Parlamentā (EP) pieņemtais ziņojums par Finanšu regulas grozījumiem palīdzēs apturēt Eiropas fondu līdzekļu izšķērdēšanu, uzskata EP deputāts Nils Ušakovs (S).

EP trešdien ar 534 balsīm "par" pieņēma ziņojumu par nepieciešamību ieviest mērķtiecīgus grozījumus Eiropas Savienības Finanšu regulā. Ziņojumu sagatavoja Ušakovs un Budžeta kontroles komitejas deputāte Monika Holmeiere.

Ušakovs uzskata, ka finanšu regulas grozījumiem vajadzētu palīdzēt aizsargāt ne tikai Eiropas naudu, bet arī Eiropas vērtības. "Mums jāpanāk tas, ka visi ievēro spēles noteikumus, kā arī jāievieš skaidra maksa tiem, kas neievēro noteikumus - no Eiropas finansējuma saņēmējiem līdz valstu valdību pārstāvjiem," uzskata Ušakovs.

Grozījumi Finanšu regulā nepieciešami sakarā ar jaunā ES daudzgadu budžeta 2021.-2027.gadam pieņemšanu, kurā tagad iekļauts Ekonomikas atveseļošanas fonds. Pēc ziņojuma pieņemšanas EP Eiropas Komisijai (EK) būtu jānāk klajā ar savu priekšlikumu par grozījumu būtību.

Ušakovs savā runā plenārsēdes laikā Strasbūrā kritizēja EK pašreizējo rīcību, sakot, ka tā savu priekšlikumu publiskos nevis šogad, bet tikai 2022.gada pirmajā trimestrī. Šī kavēšanās izraisa satraukumu un nozīmē to, ka var nepietikt laika, lai pieņemtu grozījumus pirms 2024.gada maija, sacīja politiķis.

Ušakovs kā budžeta komitejas pārstāvis un Holmeiere no budžeta kontroles komitejas ir pastāvīgie ziņotāji līdz 2024.gadam par Finanšu regulas grozījumiem.