Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Zīle "Brexit" procesā saskata pretrunas un nepilnības

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) un viņa pārstāvētā politiskā grupa neatbalsta EP rezolūcijas projektu attiecībā uz "Brexit" nosacījumiem, ņemot vērā, ka tā tika veidota slepeni un tajā nav ietverti vairāki eiroparlamentāriešu rosinātie priekšlikumi, pastāstīja deputāts.

Zīle ar kolēģiem iebilst pret to, ka līgums par nākotnes attiecībām tiks noslēgts tikai tad, kad Lielbritānija būs faktiski atstājusi ES. Šādi plāni ir pretrunā ES līguma nosacījumiem, viņš norādīja. Tāpat rezolūcijas projektā nav pietiekoši līdzsvaroti aplūkoti finanšu jautājumi, jo vajadzētu raudzīties ne tikai uz to, kas pienākas pārējai ES, bet arī uz Lielbritānijas pienākošos aktīvu daļu, kas tai ir izveidojusies, desmitgadēm veicot maksājumus ES budžetā.

Politiķis trešdien nāca klajā ar priekšlikumiem, lai papildinātu attiecīgo dokumentu. Taču tas varētu netikt atvērts priekšlikumu iesniegšanai, baidoties par pārāk lielu aktivitāti, viņš norādīja.

Reizē gan eiroparlamentārietis prognozēja, ka EP tomēr būs vairākums, lai attiecīgo rezolūciju pieņemtu.

Kā ziņots, taisnīgas attieksmes nodrošināšanai pret ES pilsoņiem ir jābūt vienam no nosacījumiem, lai saņemtu EP gala apstiprinājumu jebkuram izstāšanās līgumam ar Lielbritāniju, paredz trešdien EP priekšsēdētāja un politisko grupu līderu apstiprinātais rezolūcijas projekts.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, rezolūcijas projektā uzsvērta vajadzība pēc abpusēja izdevīguma un diskriminācijas nepieļaušanas starp Lielbritānijas pilsoņiem, kuri dzīvo ES, un ES pilsoņiem, kuri dzīvo Lielbritānijā.

Debates un balsojums par rezolūcijas projektu notiks plenārsesijā nākamo trešdien, 5.aprīlī, Strasbūrā.