Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP prasa taisnīgu attieksmi pret ES pilsoņiem saistībā ar "Brexit"

© scanpix

Taisnīgas attieksmes nodrošināšanai pret Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem ir jābūt vienam no nosacījumiem, lai saņemtu Eiropas Parlamenta (EP) gala apstiprinājumu jebkuram izstāšanās līgumam ar Lielbritāniju, paredz šodien EP priekšsēdētāja un politisko grupu līderu apstiprinātais rezolūcijas projekts.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, rezolūcijas projektā uzsvērta vajadzība pēc abpusēja izdevīguma un diskriminācijas nepieļaušanas starp Lielbritānijas pilsoņiem, kuri dzīvo ES, un ES pilsoņiem, kuri dzīvo Lielbritānijā.

Līdz izstāšanās brīdim Lielbritānijai jāturpina gan izmantot tās tiesības, gan ievērot visas uzņemtās saistības atbilstoši ar ES līgumiem. Tas nozīmē arī finanšu saistību pildīšanu saskaņā ar pašreizējo ES ilgtermiņa budžetu, arī tādā gadījumā, ja uzņemto saistību periods noslēdzas vēlāk nekā izstāšanās datums. Tas nozīmē arī to, ka līdz izstāšanās brīdim Lielbritānijai ir jāturpina ievērot ES noteiktās brīvības, Eiropas Kopienu Tiesas jurisdikcija, vispārējās budžeta iemaksas un ES kopējā tirdzniecības politika. EP deputāti arī uzsver, cik nozīmīgi ir rast risinājumu jautājumiem saistībā ar robežu starp Īriju un Ziemeļīriju, norādīts rezolūcijā.

"Sakārtots izstāšanās process ir obligāta prasība un priekšnosacījums jebkādai iespējamai ES un Lielbritānijas nākotnes partnerībai. Tas nav apspriežams. Līdzās privilēģijām, ko sniedz dalība Eiropas Savienībā, nāk arī atbildība, un šī atbildība nozīmē garantēt ES noteiktās brīvības," uzsvēra EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni.

Kā principi "Brexit" īstenošanai tiek norādīti arī cieņpilna sadarbība, reizē nosakot, ka valsts, kas pamet ES, nevar saņemt tādus pašus ieguvumus kā ES dalībvalstis. Tāpat paredzēts, ka līgums par nākotnes attiecībām tiks noslēgts tikai tad, kad Lielbritānija būs faktiski atstājusi ES.

Debates un balsojums par rezolūcijas projektu notiks plenārsesijā nākamo trešdien, 5.aprīlī, Strasbūrā.