Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Ždanoka balsojusi pret ES-Ukrainas asociācijas nolīgumu

© F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka ir vienīgā Latvijas deputāte, kura šodien EP balsojusi pret Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas nolīgumu, kas ietver arī brīvās tirdzniecības nolīgumu, liecina balsojums.

Deputāte aģentūrai LETA skaidroja, ka balsojusi pret asociācijas nolīgumu, jo uzskata, ka tas ir ļoti bezatbildīgs, jo nav pietiekami labi sagatavots. Tāpat viņa norādīja, ka lēmums ir ļoti politizēts.

"Pirms trim dienām mēs varējām svinēt līdzīgu gadadienu - 51 gadu, kopš līdzīgs līgums tika parakstīts ar Turciju. Un kur ir ES attiecības ar šo valsti tagad?" retoriski vaicāja Ždanoka, aicinot par to aizdomāties tos "naivi sapņainos Ukrainas iedzīvotājus, kuri cer uz ātru jautājuma par dalību ES izskatīšanu, kā arī bezvīzu režīmu, kuru tikko apsolījis [Ukrainas prezidents Petro] Porošenko".

Paredzēts, ka brīvās tirdzniecības nolīgums integrēs ES un Ukrainas tirgu, atceļot muitas nodokļus un aizliedzot citus tirdzniecības ierobežojumus, vienlaikus paredzot konkrētus ierobežojumus un pārejas periodus tirdzniecības liberalizēšanai noteiktās abām pusēm svarīgās jomās, piemēram, attiecībā uz lauksaimniecības produktiem. Tas daļēji integrēs arī publiskā iepirkuma tirgus.

Pēc ratifikācijas Eiropas un Ukrainas parlamentos nolīgums tiks piemērots provizionāli, tomēr datums ir vēl jāapstiprina ES Padomei. Lai pilnībā stātos spēkā, nolīgums jāratificē arī visās dalībvalstīs. Līdz šim tas izdarīts Latvijā, Lietuvā, Rumānijā un Maltā, tomēr ratifikācijas pabeigšana visās dalībvalstīs varētu prasīt vairākus gadus.

Sākotnēji bija plānots tirdzniecības noteikumus provizionāli piemērot jau no šā gada 1.novembra, tomēr 12.septembrī ES, Ukraina un Krievija vienojās atlikt tirdzniecības nolīguma piemērošanu līdz 2015.gada 31.decembrim.

EP asociācijas līgums tika ratificēts, 535 deputātiem nobalsojot par, 127 balsojot pret un 35 atturoties.