Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Lukašenko: Pieaug saspīlējums starp Baltkrieviju un Krieviju

© Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzinis, ka pēdējā laikā pieaudzis saspīlējums Baltkrievijas un Krievijas attiecībās, skaidrojot tās ar Maskavas bailēm, ka Baltkrievija turpinās tuvināties Rietumiem, preses konferencē paziņoja Lukašenko.

Tajā pašā laikā Lukašenko norāda, ka "viņa draugs Vladimirs Putins" viņu šādā situācijā ir nostādījis. Baltkrievijas prezidents sarunā ar medijiem arī pieskārās Maskavas un Minskas strīdiem par naftas un gāzes cenām, sakot, ka bez Krievijas naftas valsts dzīvotu grūtos apstākļos, bet "brīvību un neatkarību nedrīkstot mērīt naudā" un "neatkarība, valsts veselums, mūsu vēsture - tas viss ir daudz vērtīgāks par naftu." Pērn Baltkrievija nolēma maksāt mazāku cenu par gāzi, kas noveda pie Krievijas naftas piegādes samazināšanos Baltkrievijai.

Tāpat enerģijas strīds un, iespējams, Baltkrievijas lēmums 80 valstu pilsoņiem dot atļauju un noteiktu laiku bez vīzas ieceļot valstī, ir novedis pie Krievijas lēmuma atjaunot robežkontroles zonu ar Baltkrieviju, kas iepriekš nepastāvēja, jo abas valstis ir Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā un Kolektīvajā drošības līguma organizācijā, kas ļauj brīvu cilvēku un preču kustību starp valstīm.

Lukašenko arī paziņojis, ka vairs neredz nepieciešamību pēc Krievijas militārās bāzes izveides Baltkrievijā.