Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Politika

Tramps kļuvis par 45.ASV prezidentu, protestētāji sarīko grautiņus

© Scanpix

Šodien svinīgā inaugurācijas ceremonijā par Baltā nama saimnieku kļuvis Donalds Tramps.

Inaugurācijas ceremoniju apmeklēja vairāki simti tūkstoši cilvēku, tostarp arī Latvijas pārstāvis - mūsu valsts vēstnieks ASV Andris Teikmanis. Taču jāpiebilst, ka daudzi uz galvaspilsētu devušies nevis tādēļ, lai sveiktu jauno prezidentu, bet gan protestētu pret viņa plāniem.

Jaunievēlētais ASV prezidents piektdien ievadīja savas inaugurācijas dienu ar dievkalpojumu, kuru apmeklēja kopā ar savu ģimeni. Pēc dievkalpojuma devās uz tēju pie līdzšinējā prezidenta Baraka Obamas.

Pēc tam Obama un Tramps kopīgi par Pensilvānijas avēniju devās uz Kapitoliju, uz kura kāpnēm notika zvēresta nodošanas ceremonija. Pēc tās jaunais prezidents uzrunāja nāciju.

Inaugurācijas ceremonijā piedalījās arī bijušais prezidents Bils Klintons un viņa dzīvesbiedre Hilarija. Ieradies bija arī Džordžs Bušs jaunākais un Džimijs Kārters, kā arī abu kādreizējo prezidentu kundzes.

Drīz pēc inaugurācijas ceremonijas beigām nu jau bijušais prezidents Obama un viņa dzīvesbiedre prezidenta helikopterā devās prom no Vašingtonas.

Tikmēr tikai vairākus kvartālus no Baltā nama maskoti aktīvisti ielās sarīkoja grautiņu, ar āmuriem dauzot logus uzņēmumiem un apmētājot ar akmeņiem policistus.

Arī citviet netālu no Baltā nama protestētāji iesaistījās sadursmēs ar policiju.

Amatpersonas vēstījušas, ka šāgada inaugurācijas drošības pasākumi izmaksājuši aptuveni 100 miljonus dolāru. Par kārtību Vašingtonā rūpēsies 3200 policistu un 5000 Nacionālās gvardes karavīru.

.Jāpieblst, ka inaugurācijas priekšvakarā publiskoti virknes socioloģisko aptauju (Gallup, ABC News/Washington Post, CNN/ORC) rezultāti, kas liecina - D. Trampa spējām pienācīgi pildīt prezidenta pienākumus tic vien aptuveni 40% amerikāņu. Salīdzinājumam - Barakam Obamam 2009. gadā uzticējās 78% Gallup aptaujāto. Reuters atgādina, ka pirms astoņiem gadiem uz pirmā tumšādainā ASV prezidenta inaugurāciju Vašingtonā pulcējās aptuveni 1,8 miljoni cilvēku.