Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Tramps sadarbībai netraucēs. Simpatizētāju viņam netrūkst

DAUDZIEM PĀRSTEIGUMS. Donalda Trampa ievēlēšana par ASV prezidentu ļoti daudziem kļuva par nepatīkamu pārsteigumu, taču netrūkst arī viņa ideju atbalstītāju. Publiskajā telpā gan viņu viedoklis līdz šim nebija tik labi pārstāvēts © F64

Republikānim Donaldam Trampam apsteidzot demokrāti Hilariju Klintoni un kļūstot par ASV prezidentu, Latvijas valsts augstākās amatpersonas saglabā diplomātiski neitrālu attieksmi pret neviennozīmīgi vērtēto politiķi. Savukārt viedokļu atšķirību daudzšķautņainums valdošo koalīciju veidojošajās partijās kļuvis saskatāms vēl labāk.

Plašāku Latvijas iedzīvotāju interesi ASV prezidenta vēlēšanas ieguva pēc D. Trampa vēršanās pret tām NATO dalībvalstīm, kas savai aizsardzībai nevelta vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta, turklāt viņš paudis viedokli, ka viņa vadībā ASV palīdzība Baltijas republikām bruņota konflikta gadījumā nav jāuzskata par pašsaprotamu. NATO saliedētību apdraudošo, sieviešu un cilvēktiesības apstrīdošu izteicienu dēļ D. Trampa kandidatūra daudziem kļuva nepieņemama un radīja pārliecību, ka tik populistisks kandidāts ne tikai nespēs, bet arī nedrīkst kļūt par ASV prezidentu.

Diplomātiski stīvi

Valsts prezidents Raimonds Vējonis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, pirmajam vispār atsakoties komentēt vēlēšanu norisi ASV, bet otrajam paužot apliecinājumu, ka Latvija vienmēr būs uzticīga saviem sabiedrotajiem un pildīs savas saistības, distancējās no vēlēšanām ar saviem amatiem nesavietojamiem izteicieniem.

Kļūstot zināmiem vēlēšanu rezultātiem, R. Vējonis sekoja ierastajai kārtībai un nosūtīja jaunievēlētajam ASV prezidentam apsveikumu, kurā viņš pauž cerību, ka arī viņa administrācijas laikā Latvija ar ASV saglabās ciešas attiecības.

Valsts prezidents uzsver, ka ASV vēlētāji ir izdarījuši savu izvēli un tā ir jārespektē. Latviju un ASV saista kopīgas demokrātiskas vērtības. ASV vienmēr ir bijušas un arī turpmāk būs Latvijas stratēģiskais partneris un nozīmīgs NATO sabiedrotais, pauž prezidents. Tāpat Latvija turpinās attīstīt politisko, drošības un ekonomisko sadarbību ar ASV.

Arī valsts otra augstākā amatpersona, Nacionālo apvienību pārstāvošā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece apliecina, ka abu valstu attiecībās nekas nemainīsies un Latvija, respektējot ASV vēlētāju demokrātisko izvēli, turpinās ciešu sadarbību ar jaunā prezidenta administrāciju. «Īpaši svarīgi ir drošības jautājumi, kuriem sadarbībā ar ASV kā ar mūsu stratēģisko partneri veltām un veltīsim īpašu uzmanību,» paužot sabiedrotajiem pateicību par līdz šim veikto ieguldījumu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā, skaidro I. Mūrniece.

Viss būs labi

Vienotību pārstāvošais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kas jau iepriekš atbilstoši ieņemamā amata noteiktajiem pienākumiem, mierinot satrauktos vēlēšanu vērotājus, teicis, ka Latvijas un ASV attiecībām un saistībām D. Trampa ievēlēšanas gadījumā lielas izmaiņas nedraudot, uztur to pašu naratīvu, vien piebilstot, ka jaunā ASV administrācija būs izaicinājums diplomātiem. Jautāts, vai vēlēšanu rezultāts viņu nepārsteidz, ministrs atgādina, ka diplomātiem un ārlietu ministram pārsteigumu nevar būt, - jārespektē jebkura vēlētāju izvēle, un abu valstu sadarbība arī turpmāk būs tikpat cieša.

Ministrs arī uzskata, ka nekādu krasu svārstību vai izmaiņu kontekstā ar ASV lomu NATO un transatlantiskajās attiecībās nebūs.

Kritiķi mazākumā

Savukārt deputāti, kurus nesaista augstu amatu priekšraksti, nekautrējas skaidrāk paust savu viedokli par ASV vēlēšanu rezultātu ietekmi uz Latviju un pasauli kopumā. Tā Vienotību pārstāvošais Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš iepriekš teicis, ka, D. Trampam kļūstot par prezidentu, pasaule spers pirmo soli ceļā uz haosu, arī tagad nav īpaši mīkstinājis savu retoriku. Politiķi uzskata, ka nav iespējams prognozēt D. Trampa rīcību, jo viņš nav ne politiķis, ne guvis pieredzi valsts vadīšanā. Turklāt D. Tramps lepojas ar to, ka viņš nelasa grāmatas un ka viņam nav jāmācās.

Izprotot globālās sasilšanas riskus

Zināma sajūsma par D. Trampa ievēlēšanu vērojama Nacionālās apvienības rindās, kas līdzīgi D. Trampam iestājas pret migrāciju. Piemēram, apvienības Saeimas frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks uzskata, ka panikai par līdz šim veiksmīgās sadarbības ar ASV izjukšanu nav pamata, - atliek vien palielināt aizsardzības budžetu virs trim procentiem. Arī deputāts Aleksandrs Kiršteins pievienojas šim viedoklim, vienlaikus pauzdams atbalstu D. Trampa sludinātajām nacionālas valsts un citām vērtībām, kas garantēšot drošāku valsti un straujāk augošu ekonomiku.

Prieku par to, ka D. Trampa ievēlēšana ir vēl viens solis pretim idejas par nacionālām valstīm atdzimšanai, neslēpj arī Zaļo un zemnieku savienību veidojošās Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētājs Edgars Tavars. Viņu kā zaļo priecējot arī fakts, ka republikāņi kopumā vairāk izprotot globālās sasilšanas radītos riskus un tādēļ to vadībā ASV varētu straujāk pieņemt atbilstošus lēmumus šo risku novēršanai.