Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Koalīcija piesmej opozīcijas izmeklētājus

© F64

Valdošās koalīcijas deputāti, kurus frakcijas izvirzījušas darbam jaundibinātajā parlamentārās izmeklēšanas komisijā, zināmā mērā neitralizējuši tās darbību, liedzot iespēju opozīcijas deputātiem cīnīties par komisijas vadītāja amatu.

Jaunās komisijas (tās nosaukums ir tik garš un sarežģīts, ka vienkāršības dēļ to dēvē par Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisiju) dibināšanas iniciators bija No sirds Latvijai deputāts Ringolds Balodis, kas neslēpa – ļoti labprāt kļūtu par komisijas priekšsēdētāju.

Saskaņā ar noteikto kārtību Saeimas prezidijs pēc parlamenta sēdes ceturtdien sasauca komisijas locekļus uz pirmo sēdi, lai ievēlētu institūcijas amatpersonas. Liktenīgas sakritības dēļ no trim darbam komisijā deleģētajiem opozīcijas deputātiem šajā sēdē varēja piedalīties tikai R. Balodis. Saskaņietis Jānis Ādamsons jau vairākas dienas slimo, bet Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis Jānis Ruks atradās komandējumā.

Saprazdams, ka balsojumā pret trim koalīcijas deputātiem viņam nav ne mazākās izredzes kļūt par komisijas darbakārtību noteicošo un vienīgo atalgojumu saņemošo amatpersonu – tās priekšsēdētāju, R. Balodis prezidiju pārstāvošajam Andrejam Klementjevam lūdza šo sēdi atcelt līdz pirmdienai, kad tajā varēs ierasties visi deputāti.

A. Klementjevs, norādot uz to, ka Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze prezidija vārdā aicinājis pirmo komisijas sēdi tomēr neatlikt, šī jautājuma izlemšanu uzticēja balsojumam, kurā, protams, uzvarēja klātesošo koalīcijas deputātu trijotne. Sēdei jānotiek un komisijas priekšsēdētājs jāievēlē ceturtdien.

Protestēdams par šādu nedemokrātisku izpildīšanos, R. Balodis komisijas priekšsēdētāja vēlēšanās nepiedalījās un kabinetu pameta. Politiķis uzskata, ka koalīcija vienkārši nevēlas, lai izmeklēšanas komisija patiešām pievērstos «ar biezu pelējuma kārtu pārklātajām» problēmām un to risinājumu meklēšanai. Viņš prognozē, ka koalīcijas vadībā komisija mierīgi veģetēs tās darbībai atvēlētos sešus mēnešus un, nesasniedzot nekādus rezultātus, tās darbība tiks izbeigta.

Tiesa, koalīcijas pārstāvji, kas pret izmeklēšanas komisijas izveidošanu neiebilda, nemaz neslēpj, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas par tādām «pļāpātavām» vien uzskata. Jaunāko «pļāpātavu» vadīs Vienotības Saeimas frakcijas deputāts Veiko Spolītis, kas pašu partiju pameta, jo nevietā un nelaikā bija pieķerts esam pārmēru dzēris.

V. Spolīša vadībā bija iespējams ievēlēt arī viņa vietnieku un komisijas sekretāru, taču šīs amatpersonas tiks ievēlētas nākamajā komisijas sēdē. Līdz ar opozīcijas deputātiem uz minētajiem amatiem pretendēs arī Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava un zaļzemnieks Guntis Kalniņš.

Nepatīkamu pārsteigumu jaunās komisijas kontekstā piedzīvojis arī nevienā frakcijā neietilpstošais opozicionārs Artuss Kaimiņš. Viņš vēlējās piedalīties korupcijas izmeklēšanas darbā, taču saņēma atteikumu, jo šāds gods pienākas tikai pie frakcijām piederošiem deputātiem.