Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Politologs: Krievijas valsts būtība ir melot, lai noturētos pie varas

© pixabay.com

“Kamēr nebūs režīma maiņa, neko civilizētu, tādu, kā mēs to Eiropā saprotam, no Krievijas Federācijas negaidām,” saka politologs, LU Sociālo zinātņu fakultātes politikas zinātnes nodaļas viesdocētājs, bijušais Saeimas deputāts, JV biedrs Veiko Spolītis TV24 raidījumā “Meli un Fakti”.

“Sena patiesība ir tā, ka visa ārpolitika Krievijā pamatojas iekšpolitikā. Līdz ar to Krievijas ārlietu ministra vai diktatora paziņojumi, kas domāti iekšpolitikai lietošanai vai ārpolitiskam lietojumam, ir paredzēts iekšējai lietošanai, jo ir aizmirsts par diplomātiju,” saka Spolītis, raidījumā diskutējot par Krievijas propagandu un dezinformāciju.

Norādot uz lielāko Krievijas Federācijas trūkumu, politologs min to, ka “Krievija, analizējot Rietumu sabiedrības, uzskata, ka tās ir līdzīgas pašas Krievijas sabiedrībai, līdz ar to, ļoti bieži paredzētās psiholoģiskās un informācijas operācijas sagrūst, jo pieņēmumi par sabiedrības izturību un veiktspēju neatbilst tam, kā iedomājušies”.

Instruments, kas Krievijas Federācijai ir noderīgs propagandas veidošanā, ir vēstures falsificēšana, politologs Veiko Spolītis norāda, ka tas, kā vēsture tiek traktēta Rietumu pasaulē un Krievijā ir “kā melns un balts jeb pilnīgi pretmeti”.

“Krievijā vēsture tiek izmantota, lai apliecinātu esošā režīma tiesības valdīt pār noteiktu skaitu iedzīvotāju. Ja Rietumu pasaulē pieņemts, ka katra paaudze pārskata savus vēsturiskos varoņus, gūst jaunus materiālus arhīvos, atjaunojot savu historiogrāfiju, tad Krievijā vēsture tiek pārrakstīta, ” uzskata politologs.

Runājot par Krievijas propagandas mēķiem Latvijā, Spolītis norāda, ka Krievijai jēdziens “cilvēktiesības” ir svešs un tā respektē valstis, kas “tai dod pa zobiem vai pakļaujas”. “Latvijai vēl ir daudz darba, jo latvietis vidējais diemžēl tic ļoti daudz sazvērestībām,” uzskata politologs.