Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Pelniet naudu gultā! Tiek piedāvāti 18 000 eiro par vāļāšanos gultā 2 mēnešus

© Pixabay.com

Kosmosa centrs meklē 12 kandidātus, kas būtu ar mieru pavadīt gultā 60 dienas, raksta euronews.com.

Ilgi kosmosā pavadīti periodi var pasliktināt sensoro uztveri un motoriskās reakcijas, tāpēc jauns pētījums cer risināt šīs problēmas.

Vācijas Aviācijas un kosmosa centrs (DLR) sadarbībā ar NASA meklē 12 kandidātus, kas pavadītu gultā 60 dienas.

Kandidātiem, kuri pabeigs divu mēnešu programmu, tiks izmaksāts atalgojums 18 000 eiro.

Plānots, ka šis pētījums sāksies 2024. gada rudenī, un dalībniekiem kopumā tajā būs jāpiedalās 88 dienas, kas ietver sagatavošanos un novērošanu medicīniskās pētniecības centrā Ķelnē.

Pētījuma mērķis ir reproducēt apstākļus, kādos astronauti atrodas kosmosā, lai izvairītos no "reiboņa, klupšanas un citām koordinācijas problēmām".

"Nogulēt 60 dienas gultā nav nemaz tik vienkārši, jo gulta ir noliekta par sešiem grādiem ar galvu uz leju. Tas nozīmē, ka galva ir zemāka par kājām," skaidro DLR Aviācijas un kosmosa medicīnas institūta pētījuma vadītājs Edvīns Malders.

Kosmosa aģentūra norāda, ka ilgstoši kosmosā pavadīti periodi var pasliktināt sensoro uztveri, piemēram, dzirdi, un motoriskās reakcijas, piemēram, staigāšanu.

DLR aicina pieteikties personas vecumā no 24 līdz 55 gadiem ar augumu no 1,53 līdz 1,90 m un ĶMI no 18 līdz 30. Pretendentiem jābūt ar labu veselību, nesmēķētājiem un "ar labām vācu valodas zināšanām".

Atlases process sākas ar tiešsaistes pieteikumu un notiek vairākos posmos, tostarp "informatīvā sesija, psiholoģiskie novērtējumi, telefonintervijas, provizoriskie medicīniskie novērtējumi Ķelnē, novērtēšanas diena un visbeidzot iekļaušana pētījumā".

Dalībnieki tiks sadalīti četrās grupās, lai novērtētu ietekmi, ko uz viņiem var atstāt dažādas ārstēšanas metodes, piemēram, spēka un izturības treniņi.

Vienai grupai kājas būs piesprādzētas pie slīpuma dēļa, lai radītu iespaidu, ka viņi stāv, bet cita grupa vienkārši gulēs uz "gravitācijas gultām", kas izveidotas, lai radītu iespaidu par peldēšanu, un tai nebūs nekādu "pretpasākumu".

Dalībniekiem būs jāveic ikdienas aktivitātes, tostarp personīgā higiēna, tualetes apmeklējums un ēšana guļus stāvoklī.

Lai gan šie "zemes astronauti", kā tos sauc DLR, atradīsies vienvietīgās istabās, tos var ievietot arī koplietošanas telpā, lai baudītu "kopīgas aktivitātes, piemēram, galda spēles vai televīzijas skatīšanos".

"DLR ir veicis gultas režīma pētījumus kopš 1980. gadiem. Mēs zinām, ka piedalīšanās nav tikai varoņdarbs, bet gan patiešām īsts izaicinājums," sacīja pētījuma organizatori.