Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Baltais nams vēlas, lai Mēnesim būtu sava laika josla

© Pixabay.com

Baltais nams vēlas, lai ASV kosmosa aģentūra NASA izstrādātu jaunu laika joslu - koordinēto Mēness laiku, raksta "bbc.com".

Tā kā uz Mēness ir atšķirīgs gravitācijas lauka stiprums, laiks tur pārvietojas ātrāk nekā uz Zemes - atšķirība ir 58,7 mikrosekundes katru dienu.

Tas var šķist maz, tomēr tas var būt svarīgi, mēģinot sinhronizēt kosmosa kuģus.

Profesore Katrīna Heimansa, Skotijas karaliskā astronome, komentē: "Šai fundamentālajai gravitācijas teorijai mūsu Visumā ir svarīgas sekas - laiks dažādās Visuma vietās rit atšķirīgi. Gravitācija uz Mēness ir nedaudz vājāka, un pulksteņi darbojas citādi."

Pašlaik laiku uz Zemes mēra ar simtiem atompulksteņu, kas izvietoti ap mūsu planētu un mēra atomu mainīgo enerģijas stāvokli, lai reģistrētu laiku līdz nanosekundei. Ja tos novietotu uz Mēness, tie skrietu par sekundi ātrāk.

"Atompulkstenis uz Mēness tikšķēs ar atšķirīgu ātrumu nekā pulkstenis uz Zemes," sacīja NASA sakaru un navigācijas vadošais ierēdnis Kevins Koginss.

"Ir loģiski, ka, dodoties uz citu planētu, piemēram, Mēnesi vai Marsu, tiem ir savs laika ritējums," viņš teica.

Taču NASA nav vienīgā, kas cenšas Mēness laiku padarīt par realitāti. Arī Eiropas Kosmosa aģentūra jau kādu laiku izstrādā jaunu laika sistēmu. Lai to izdarītu, ir jāpanāk vienošanās starp valstīm un centralizētu koordinācijas iestādi - pašlaik to veic Starptautiskais svaru un mēru birojs uz Zemes.

Vēl viens elements, par ko valstīm būs jāvienojas, ir tas, no kurienes sāksies jaunais laika posms un cik tālu tas turpināsies.