Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Norvēģija par 50% palielinās jauniesaucamo skaitu

© pexels.com

Norvēģija palielinās iesaucamo karavīru skaitu, modernizējot infrastruktūru un izveidojot jaunas dienestvietas aizsardzības spēkos, otrdien paziņojusi valdība.

Norvēģijas valdība preses konferencē paziņoja, ka palielinās iesaucamo skaitu par 50% no pašreizējiem aptuveni 9000 līdz 13 500 gadā. Vienlaikus valdība atzina, ka būs nepieciešams laiks, lai to pienācīgi paveiktu.

Norvēģijā ir spēkā daļēja iesaukšanas sistēma, kas nozīmē, ka ne visiem ir jādien armijā. Tie, kas tiek atlasīti no pilsoņiem vecumā no 19 līdz 47 gadiem, kārto testu, lai noteiktu viņu piemērotību dienestam, un iziet militāro pamatapmācību. Tai var sekot dienests rezervistos. Kopējais dienesta ilgums ir aptuveni 19 mēneši.

No visiem cilvēkiem, kas saņem uzaicinājumu dienēt, tiek iesaukti aptuveni 15% jeb 9000 cilvēku gadā. Valdība vēlas palielināt šo attiecību līdz 25%.

"Mums ir labāk jārūpējas par tiem cilvēkiem, kas mums jau ir, un mums ir vajadzīgi jauni," norādīja Norvēģijas aizsardzības ministrs Bjerns Arilds Grams.

Valdība paredzējusi izveidot līdz 400 jaunām amata pozīcijām, lai efektīvi pārvaldītu paredzamo iesaucamo skaita pieaugumu.

"Cilvēki ir Norvēģijas Bruņoto spēku vissvarīgākais resurss. Mums jābūt pietiekami daudz cilvēku ar pareizajām zināšanām pareizajā laikā," sacīja Grams.

Valdība plāno modernizēt un paplašināt rekrutēšanas centru Terningmoenā, 140 kilometrus uz ziemeļiem no Oslo, lai tur četras reizes gadā varētu apmācīt aptuveni 1800 jauniesauktos, salīdzinot ar pašreizējiem aptuveni 300.

Kamēr norisināsies centra pilnveidošana, armija nomās civilo infrastruktūru. Centra modernizēšanu paredzēts pabeigt līdz 2036.gadam.