Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Baltais nams uzdod NASA izstrādāt standarta laika atskaiti uz Mēness

© Pixabay

Ar jaunu Baltā nama politiku Nacionālajai aeronautikas un kosmosa administrācijai (NASA) ir uzdots izstrādāt laika skaitīšanas standartu izmantošanai kosmosa misijās, lai nodrošinātu uzlabotu navigāciju un saistītos pakalpojumus uz Mēness un ap to.

"Tā kā NASA, privātie uzņēmumi un kosmosa aģentūras visā pasaulē uzsāk misijas uz Mēnesi, Marsu un citiem objektiem, ir svarīgi, lai mēs noteiktu debesu laika standartus drošībai un precizitātei," minēts izplatītajā paziņojumā.

Tiek norādīts, ka šobrīd izmantotais standarta koordinētais laiks (UTC) ir saistīts ar uz Zemes balstītām sistēmām, taču pateicoties relativitātei, sekunde uz Mēness nav tāda pati kā sekunde uz Zemes. "Piemēram, novērotājam uz Mēness pulkstenis, kas aatrodas uz Zemes vidēji zaudē 58,7 mikrosekundes dienā ar papildu periodiskām izmaiņām," teikts paziņojumā.

Lai gan vienas sekundes nobīdes izveidošana prasītu gandrīz 50 gadus, tā ir problēma navigācijai un ar to saistītajām programmām, piemēram, situācijas apzināšanai un virziena maiņas darbībām, kur nepieciešama lielāka precizitāte.

"Konsekventa laika definīcija starp operatoriem kosmosā ir būtiska veiksmīgām kosmosa apzināšanas spējām, navigācijai un saziņai, kas ir pamats, lai nodrošinātu sadarbību visā ASV valdībā un ar starptautiskajiem partneriem," sacīja Velbijs.

2023. gada maijā Nacionālā ģeotelpiskās izlūkošanas aģentūra (NGA) paziņoja, ka tā sadarbojas ar NASA, lai izstrādātu Mēness pozicionēšanas un navigācijas sistēmu. Toreiz NGA amatpersonas sacīja, ka mērķis ir izveidot sistēmu lietotājiem uz Mēness, kas darbojas "tikpat precīzi un droši kā GPS uz Zemes". Šajā paziņojumā netika sniegta informācija par Mēness laika standarta izveidi.