Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Uzņēmumu “Google” apsūdz nelikumīgā datu izsekošanā - nāksies izdzēst lietotāja datus inkognito režīmā

© Pixabay.com

“Google” ir piekritusi iznīcināt miljardiem privāto tīmekļa pārlūkošanas datu, lai atrisinātu prasību, kas apgalvo, ka uzņēmums ir slepeni izsekojis to cilvēku tiešsaistes darbībām, kuri pārlūkoja to inkognito režīmā, ziņo Reuters.

Izlīguma nosacījumi pirmdien tika iesniegti federālajā tiesā Kalifornijā, un tiem ir jāsaņem ASV apgabala tiesneša apstiprinājums.

Tiek atzīmēts, ka prasītāju advokāti darījumu novērtēja vairāk nekā 5 miljardu dolāru vērtībā. Tomēr “Google” nemaksā zaudējumus, bet lietotāji var individuāli iesūdzēt uzņēmumu tiesā.

Tiesas prāva par kolektīvu prasību tika uzsākta 2020. gadā, aptverot miljoniem “Google” lietotāju, kuri ir izmantojuši privātu pārlūkošanu kopš 2016. gada 1. jūnija.

Lietotāji apgalvoja, ka “Google” analītika, sīkfaili un programmas izseko cilvēkus, kuri izmantoja inkognito režīmu pārlūkprogrammā “Chrome” un privātās pārlūkošanas režīmu citās pārlūkprogrammās.

Tiek apgalvots, ka tas ir padarījis “Google” par "informācijas krātuvi", ļaujot viņiem uzzināt par viņu draugiem, iecienītākajiem ēdieniem, vaļaspriekiem, iepirkšanās paradumiem un "visintīmākajām un potenciāli mulsinošām lietām", ko viņi meklē tiešsaistē.

Saskaņā ar līgumu, “Google” ir sākusi informācijas atjaunināšanas procesu, ko tā apkopo "privātās" pārlūkošanas režīmā. Privātā režīma lietotājiem būs atļauts piecus gadus bloķēt trešo pušu sīkfailus.

"Tā rezultātā “Google” ievāks mazāk datu no lietotāju privātajām pārlūkošanas sesijām un iegūs mazāk naudas no šiem datiem," raksta prasītāju advokāti.

Savukārt “Google” pārstāvis Hosē Kastaneda atzīmēja, ka uzņēmums ar prieku nolīdzinās prasību, ko tā uzskata par nepamatotu.

"Mēs nekad nesaistām datus ar lietotājiem, kad viņi izmanto inkognito režīmu. Mēs ar prieku izdzēsīsim vecos tehniskos datus, kas nekad nav bijuši saistīti ar kādu personu un nekad netika izmantoti nekāda veida personalizēšanai," piebilda Kastaneda.