Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpjot Everestā, nāksies atpakaļceļā nest līdzi arī savus izkārnījumus

© Pixabay.com

Ikvienam, kas šogad cer uzkāpt Everestā, būs jāveic nelielas korekcijas savā līdzi ņemamo mantu sarakstā - jaunie noteikumi nosaka, ka kāpējiem būs jānes līdzi arī savi ekskrementi no pasaules augstākās virsotnes, cenšoties mazināt piesārņojumu, raksta cnn.com.

Lielākā daļa cilvēku, kas mēģina uzkāpt 8849 metrus augstajā Everesta kalnā, to dara caur Nepālu, maksājot 11 000 ASV dolāru tikai par kāpšanas atļauju.

Ar aprīkojumu, pārtiku, papildu skābekli, šerpu ceļvežiem un daudz ko citu kāpiens virsotnē maksā vairāk nekā 35 000 ASV dolāru.

Taču pasaules augstākajā virsotnē ir izkārnījumu problēma, ko nosaka apmeklētāju skaits un skarbie apstākļi kalnā, kas traucē degradācijas procesu.

"Cilvēku radīto atkritumu problēma Everestā ir ļoti liela," CNN sacīja Everesta virsotņu asociācijas pirmais viceprezidents Divass Pokrels, piebilstot, ka kalna augstākajos punktos tas "piesārņo kalnu vidi".

Pagājušajā gadā Nepāla izsniedza rekordlielu skaitu kāpšanas atļauju - 478. Tika apstiprināts, ka kalnā gājuši bojā 12 alpīnisti, bet vēl pieci joprojām ir oficiāli pazuduši bez vēsts.

Džinešs Sindurakars no Nepālas alpīnisma asociācijas sacīja CNN, ka šajā sezonā Everestā būs aptuveni 1200 cilvēku.

"Katrs cilvēks saražo apmēram 250 gramus ekskrementu dienā, un viņi pavadīs divas nedēļas augstākās nometnēs, lai virzītos uz virsotni," skaidroja Sindurakars, piebilstot, ka katram alpīnistam tiks doti divi izkārnījumu maisi, no kuriem katru var izmantot sešas reizes.

Maisos ir ķimikālijas, lai sacietinātu cilvēku radītos atkritumus un neitralizētu to smaku, sacīja Sindurakars.

Saskaņā ar Nepālas armijas vadīto iniciatīvu ir pastiprināti centieni samazināt tūrisma ietekmi uz Himalajiem, un no virsotnēm, tostarp Everesta, Lotses, Anapurnas un Baruntses, tika savākti 35 708 kilogrami atkritumu un plastmasas, vēsta laikraksts "Himalayan Times".