Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Nepāla apsver iespēju palielināt maksu par kāpšanu Everestā

© Scanpix

Kāpšana pasaules augstākajā kalnā Everestā var būt dārga. Nabadzīgās Himalaju valsts Nepālas Kultūras, tūrisma un civilās aviācijas ministrija apsver iespēju palielināt nodevas, kas ārvalstu alpīnistiem jāmaksā, lai uzkāptu Everestā, raksta lrytas.lt.

Paredzams, ka pavasara galvenās kāpšanas sezonas laikā maksa pieaugs no 11 000 ASV dolāriem līdz 15 000 ASV dolāriem, kas ir apmēram 13 750 eiro. Ja ministrija un padome izmaiņām dos zaļo gaismu, tās varētu stāties spēkā 2025. gadā.

8849 metrus augstais Everests ir augstākais kalns pasaulē. Tas atrodas uz robežas starp Nepālu un Ķīnu, un kalnā var uzkāpt no abām pusēm - tomēr kāpšanas izmaksas Ķīnas pusē ir lielākas nekā Nepālas pusē.

Kopš 1953. gada, ka kalnā pirmo reizi uzkāpa Tenzings Norgajs un Edmunds Hilarijs, Everesta virsotne ir iekarota gandrīz 11 500 reižu, liecina Himalaju datubāze, un pēdējā laikā arvien pieaug to cilvēku skaits, kuri vēlas uzkāpt Everestā. Pēdējo reizi Nepāla kāpšanas maksas koriģēja 2015. gadā.

Papildus izmaksām par atļauju kāpt, ārzemju alpīnistiem joprojām ir jāmaksā par aprīkojumu, skābekļa baloniem, iekšzemes lidojumiem, pajumti, pārtiku un vietējiem palīgiem, kas viņus pavada, pārvadā un gatavo ēdienu. Kopumā viens alpīnists par misiju uz Everestu maksā no 300 000 līdz 100 000 eiro.