Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Apvienoto Arābu Emirātu un Turcijas bankas, baidoties no ASV sankcijām, masveidā slēdz Krievijas kontus

© Pixabay.com

Bankas AAE un Turcijā masveidā slēdz lielāko daļu Krievijas kontu un pārtrauc pieņemt rubļu pārvedumus, bloķējot Krievijas naftas tirdzniecību, ziņo "The Wall Street Journal".

Kad ASV un Eiropa mēģināja atdalīt Krieviju no Rietumu finanšu sistēmas, Maskava atrada risinājumus ar banku palīdzību Persijas līcī un Eiropā, kuras uzturēja saites ar Krievijas Federāciju. Tomēr pēc tam ASV deva milzīgu triecienu ar sekundārajām sankcijām, un Vašingtonas centieni ir nesuši rezultātus.

Šobrīd Dubaijas galvenā valsts banka jau ir slēgusi vairākus Krievijas oligarhu un Krievijas naftas tirgotāju kontus, savukārt Turcijas kreditori arvien piesardzīgāk izturas pret darījumiem ar Krieviju.

ASV izdara spiedienu arī uz Turcijas finanšu un kredītorganizācijām - izdevums norāda, ka grūtības ar tulkojumiem izraisīja eksporta sabrukumu no Turcijas uz Krieviju par 33% februārī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Decembra beigās Baltais nams piešķīra Valsts kases departamentam plašākas sankciju pilnvaras, ļaujot tam sodīt ārvalstu bankas par darījumiem, kas saistīti ar Krievijas militāri rūpniecisko bāzi - šajās pārmaiņās galveno lomu spēlē Dubaijas banku gigants "Emirates NBD".

Krievijas uzņēmēji un oligarhi aizplūda uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, tostarp Dubaijas tirdzniecības centru, pēc tam, kad 2022. gadā Maskava iebruka Ukrainā. "Emirates NBD" ir bijis viens no lielākajiem ieguvējiem - banka apstrādāja lielus darījumus ar Krievijas naftu un izveidoja nodaļu, lai apkalpotu krievus, kuri meklē drošu patvērumu savai bagātībai, tomēr pēdējos mēnešos ASV ir izdarījušas intensīvu spiedienu uz AAE.

Vašingtona noteica jaunas sankcijas pret AAE bāzētiem uzņēmumiem, piemēram, uz Krieviju orientētam naftas tirgotājam "Voliton". Pēc Vašingtonas iejaukšanās banka slēdza nodaļu, kas koncentrējās uz sadarbību ar Krievijas Federāciju, kā arī tika slēgta lielākā daļa Krievijas kontu, kuros vidēji bija vairāk nekā pieci miljoni ASV dolāru, un pārstāja pieņemt pārskaitījumus rubļos.

"Emirates NBD" slēdza arī Krievijas mēslošanas līdzekļu giganta "Uralkali" un Krievijas uzņēmēja Ivana Tavrina kontus, kā arī lika slēgt kontus uzņēmumiem "Coral", "Voliton", "Bellatrix" un citai ar "Eyyub" saistītai firmai "Pontus Trading".