Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Sankciju dēļ automašīnas Krievijā tagad maksā tikpat, cik dzīvokļi

© Pixabay.com

Automašīnu cenu kāpums Krievijā ir tik kritisks, ka izraisījis neapmierinātību pat militāro propagandistu vidū, ziņo "dialog.ua".

Pastāvīgo sankciju un kara dēļ Krievijā arvien pieaug ekonomiskās problēmas - inflācija un cenu pieaugums notiek tik strauji, ka arī automašīnas kļūst par luksusa preci, norāda analītiķi.

Šobrīd, piemēram, dzīvoklis jaunā komforta klases ēkā ārpus Maskavas, pēc Krievijas nekustamo īpašumu speciālistu aprēķiniem, maksā 40 000 ASV dolāru - tas ir par 1000 ASV dolāriem mazāk, nekā automašīnu tirgotāji prasa par Ķīnā ražotu GAC GS8 automašīnu.

Piemēram, pircējs var iegādāties "Toyota Camry" sedanu par 54 000 ASV dolāru, kas ir vidēja dzīvokļa cena Uļjanovskā. Dzīvokļa ekvivalents Samarā ar vidējo cenu 58 000 ASV dolāru ir "Volkswagen Tiguan" krosovers. Dzīvoklis Saratovā maksā par 1000 dolāriem vairāk nekā pilnpiedziņas krosovers "Kia Sorento" - 60 000 dolāru.

Automašīnu cenu pieaugums līdz mājokļa izmaksu līmenim valstī nav nejaušs un ir radies uz pieaugošo ekonomisko sankciju fona - Krievijas ekonomika turpina saskarties ar grūtībām starptautiskā spiediena dēļ, kā rezultātā ir ierobežota piekļuve finanšu resursiem, tehnoloģiju un kapitāla tirgiem.

ASV, Eiropas Savienības un citu valstu noteiktās sankcijas būtiski ierobežo Krievijas biznesa iespējas starptautiskai sadarbībai, kas negatīvi ir ietekmējušas investīcijas un ekonomikas izaugsmi. Uzņēmumiem pieaug finanšu riski, kas rada nestabilitāti un tālāku nacionālās valūtas pasliktināšanos, savukārt šī situācija veicina inflāciju un preču un pakalpojumu, tostarp automašīnu, cenu pieaugumu.