Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Pāvests atzīst kritiku un veselības problēmas, bet pensijā doties neplāno

© Pixabay

Pāvests Francisks paziņojis, ka neplāno atkāpties no amata un necieš no tādām veselības problēmām, kuru dēļ tas būtu jādara, norādot, ka viņam vēl ir "daudzi projekti, kas jāīsteno".

87 gadus vecais Francisks sniedza komentārus autobiogrāfijā „Life: My Story Through History”, kas tika publicēta otrdien, 11. gadadienā kopš viņa iecelšanas pāvesta amatā. Plaši fragmenti tika publicēti ceturtdien Itālijas laikrakstā „Corriere della Sera.”

Memuāros, kas rakstīti kopā ar itāļu žurnālistu Fabio Markesu Ragonu, Francisks izseko savas dzīves svarīgākos momentus un to krustojumu ar notikumiem pasaulē (Otrais pasaules karš, Argentīnas militārā diktatūra un Vatikāna intrigas) un to, kā tie kopā nosaka viņa prioritātes kā pāvestam.

Zīmīgi, ka viņš pievēršas atkārtotajām spekulācijām par savām veselības problēmām, konservatīvo kritiku un to, ko abi var nozīmēt viņa pontifikāta nākotnei. Šādi jautājumi vienmēr ir apņēmuši pāvestību, bet pāvesta atkāpšanās izredzes kļuva par realitāti tikai pēc pāvesta Benedikta XVI vēsturiskās aiziešanas pensijā 2013. gadā.

Francisks, kuram jaunībā tika izņemta daļa no vienas plaušas, šoziem ir cīnījies ar bronhītu, gripu un saaukstēšanos, un pēdējo divu nedēļu laikā ir lūdzis palīgam nolasīt lielāko daļu viņa runu. Viņam 2021. gadā tika izņemta resnās zarnas daļa, un pagājušajā gadā viņš trīs reizes tika hospitalizēts, tostarp vienu reizi, lai noņemtu zarnu rētaudus no iepriekšējām operācijām.

Memuāros viņš uzsvēra, ka pāvesta amats ir darbs uz mūžu, bet “ja rodas nopietns fizisks šķērslis”, viņš jau ir uzrakstījis atkāpšanās vēstuli, kas tiek glabāta Vatikāna sekretariātā.

"Taču, es atkārtoju, tā ir tāla iespēja, jo man patiešām nav neviena pietiekami nopietna iemesla, kas liktu domāt par atkāpšanos," viņš sacīja. "Daži cilvēki, iespējams, cerēja, ka agrāk vai vēlāk, iespējams, pēc uzturēšanās slimnīcā, es varētu nākt klajā ar šādu paziņojumu, taču tas nedraud: paldies Dievam, man ir laba veselība un vēl daudz projektu, kas jāīsteno, ja Dievs to ļaus.”