Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātniekiem radusies jauna ideja, kā labot sasilstošo planētu

© Pixabay

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) zinātnieki ir izstrādājuši jaunu koncepciju par to, kā potenciāli atdzesēt pārkarstošu Zemi - izžāvēt atmosfēras augšējos slāņus.

Ūdens tvaiki ir dabiska siltumnīcefekta gāze, kas aiztur siltumu, tāpat kā oglekļa dioksīds, kas rodas, sadedzinot ogles, naftu vai gāzi. ASV Nacionālās kosmosa aģentūras (NASA) pētnieki secinājuši: ja viņi varētu vienkārši injicēt ledu augstu gaisā, ūdens tvaiki atmosfēras augšējos slāņos kļūtu sausāki, un tas varētu neitralizēt nelielu daudzumu cilvēka radītā siltuma.

Ideja par atmosfēras augšējo slāņu žāvēšanu ir jaunākais papildinājums tam, ko daži zinātnieki sauc par pēdējo instrumentu kopumu, lai risinātu klimata pārmaiņas, manipulējot ar pasaules atmosfēru vai okeāniem. Process tiek saukts par "ģeoinženieriju”, tomēr tas bieži tiek noraidīts iespējamo blakusparādību dēļ un parasti tiek minēts nevis kā alternatīva oglekļa piesārņojuma samazināšanai, bet gan papildu rīks emisiju samazināšanai.

Teorētiski lidmašīnas varētu izsmidzināt ledus daļiņas aptuveni 17 kilometru augstumā tieši zem stratosfēras, kur gaiss lēnām paceļas. Pēc tam ledus un aukstais gaiss paceļas, kur ir aukstāks, un liek ūdens tvaikiem pārvērsties ledū, dehidrējot stratosfēru.

Izsmidzinot divas tonnas nedēļā, varētu izvadīt pietiekami daudz ūdens tvaiku, lai kopējo planētas sasilšanu samazinātu par aptuveni 5%. Tas gan nav daudz, un uz to nevajadzētu paļauties kā uz alternatīvu piesārņojuma samazināšanai.

Pētniekiem nav īsti pārliecības par to, kādas blakusparādības varētu rasties, un tā ir problēma, norāda citi zinātnieki, kas nebija iesaistīti šajā pētījumā. Viktorijas universitātes klimata zinātnieks Endrū Vēvers apgalvo, ka mērķtiecīgas izmaiņas Zemes atmosfērā, lai novērstu klimata pārmaiņas, visticamāk, radīs jaunas problēmas.