Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Bloķējot migrantu ierašanos ASV, plāno būvēt militāru bāzi pie Meksikas robežas

© Freepik

ASV Teksasas štats plāno uzcelt militāru bāzi pie Teksasas robežas, piektdien paziņoja štata republikāņu gubernators Gregs Ebots, kurš konfliktē ar ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju nelegālās imigrācijas jautājumos.

Nelegālo imigrantu pieplūdums pēdējos mēnešos atkal ir padarījis migrāciju par svarīgu diskusiju tematu ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā. Republikāņi šajā pieplūdumā vaino demokrātu prezidenta Baidena administrāciju.

Ebots paziņoja par plāniem celt jauno bāzi pierobežas pilsētā Īglpasā, kur viņš ir sapulcinājis Nacionālās gvardes karavīrus no Teksasas un citiem republikāņu vadītiem štatiem, lai izveidotu dzeloņstiepļu žogus un citas barjeras, mēģinot bloķēt migrantu ierašanos ASV no Meksikas teritorijas.

Īglpāsa atrodsas pie Riograndes, kas ir abu valstu robežupe.

Iecerētā bāze līdz aprīlim varēs izmitināt 300 karavīrus, bet to būs iespējams paplašināt līdz 2300 karavīru uzņemšanai, sacīja Ebots.

"Tas palielinās spējas lielākam Teksasas militārā departamenta personālam Īglpasā darboties efektīvāk un lietderīgāk," sacīja gubernators.

Ebots, kurš ir eksprezidenta Donalda Trampa atbalstītājs, apsūdz Baidena administrāciju, ka tā pieļauj nelegālo migrantu "invāziju" uz valsts dienvidu robežas.

Viņš arī apsūdz Balto namu, ka tas nerīkojas pret narkotiku karteļiem, kuri, saskaņā ar viņa teikto, kontrolē robežu Meksikas pusē.

Robežkontrole ir ASV federālās valdības kompetencē, bet Teksasas Nacionālā gvarde janvārī ieradās Īglpasas publiskajā parkā blakus robežupei un slēdza publisku piekļuvi tam, traucējot arī federālo robežsardzes aģentu darbu.

Ebota administrācija ir arī izveidojusi dzeloņstiepļu nožogojumu par Giograndes upi apmēram 160 kilometru garumā, un Baidena administrācija to apstrīd tiesā.

ASV Augstākā tiesa ir uz laiku atļāvusi federālajai valdībai novākt dzeloņstieples uz robežas, bet Teksasa turpina tās uzstādīt, kamēr strīds turpinās.