Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kosmosa stacijā robots veicis pirmo ķirurģisko operāciju

© Pixabay.com

Neliels robots Starptautiskajā kosmosa stacijā sestdien pabeidza savu pirmo operācijas demonstrāciju nulles gravitācijas režīmā, raksta CNN.

Robots, kas pazīstams kā "spaceMIRA", kas apzīmē "Miniaturized In Vivo Robotic Assistant", veica vairākas operācijas ar imitētiem audiem orbītas laboratorijā, kamēr to no 400 kilometru attāluma vadīja ķirurgi.

Šis pagrieziena punkts ir solis uz priekšu tehnoloģiju izstrādē, kas varētu ietekmēt ne tikai veiksmīgus ilgtermiņa cilvēku kosmosa ceļojumus, kuros var notikt ķirurģiskas ārkārtas situācijas, bet arī nodrošināt piekļuvi medicīniskajai aprūpei attālos Zemes apgabalos.

ASV mērķis virzīt izpēti dziļāk kosmosā ietver iespēju veikt ceļojumus, kas varētu ilgt vairākus gadus - saskaņā ar NASA datiem, ceļojums turp un atpakaļ uz Marsu varētu ilgt aptuveni divus gadus.

Robots sver tikai 0,9 kilogramus, un tā kompaktais dizains padara to par vieglu instrumentu, kas piemērots ceļojumiem kosmosā. Kad daļa ierīces ir ievietota ķermenī, lai veiktu operāciju, rīks izmanto divas rokas, lai atdarinātu cilvēka kustības - kreiso roku, lai satvertu, un labo roku, lai grieztu, sacīja Šeins Faritors, "Virtual Incision" līdzdibinātājs un galvenais tehnoloģiju speciālists, kas izveidoja "spaceMIRA".

"Tas piešķir ķirurgam uz Zemes rokas un acis un ļauj veikt daudzas procedūras minimāli invazīvi," sacīja Faritors, kurš ir palīdzējis izstrādāt tehnoloģiju 20 gadu garumā.

Sestdien notikušajā demonstrācijā kopā seši ķirurgi veica tālvadības testus ar robotu, un katrā demonstrācijā tika veikta pareiza audu gabala sadalīšana zem spiediena, bieži sastopams ķirurģisks uzdevums, un visas demonstrācijas norisa veiksmīgi.

Viens no izaicinājumiem, mēģinot kontrolēt robotu kosmosā no Zemes, ir pauze starp komandas nosūtīšanu un tās saņemšanu. Kavēšanās ir aptuveni 0,85 sekundes, sacīja doktors Maikls Džobsts, ķirurgs, kurš sestdien piedalījās demonstrācijā ar "spaceMIRA".

"Piecas sekundes ir mūžība ķirurģijā, un arī sekundes daļa vai puse sekundes ir nozīmīga. Tātad tas bija liels izaicinājums,” sacīja Džobsts. Tomer pat ar ievērojamo laika kavēšanos ķirurgiem izdevās paveikt uzdevumus, viņš teica.

"NASA vēlas iet tālāk un ilgstošos kosmosa lidojumos izvirzīt jaunas prasības medicīniskajai aprūpei," sacīja Faritors, kurš ir arī Nebraskas universitātes mašīnbūves profesors. "Šeit vēl ir jāatbild uz daudziem jautājumiem. Mēs tikai vēlējāmies parādīt, kas ir iespējams, un uzskatām, ka tas ir patiešām labs solis pareizajā virzienā.”

MIRA atklājumi ir vērtīgi arī ķirurģisko iespēju paplašināšanai uz Zemes, piemēram, lauku apvidos vai kaujas laukos.

“ASV ir daudz vietu, kur nav pieejami speciālisti, un, ja jūs varētu veikt šādu ķirurģisku operāciju attālināti, manuprāt, tam ir milzīgas priekšrocības, ”sacīja Faritors.