Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Nausēda, komentējot Lietuvas robežas slēgšanu, piemin Dzelzs priekškaru

© Kaspars Krafts / F64

Dzelzs priekškars starp Rietumiem un Austrumiem jau ir nolaidies, un, iespējams, uz ilgu laiku, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, komentējot Lietuvas plānus slēgt vēl divus robežkontroles punktus ar Baltkrieviju.

"Tas jau ir nolaidies, tas ar visu savu svaru nolaidās 2022.gada 24.februārī," ceturtdien Prienos žurnālistiem sacīja Nausēda, atbildot uz jautājumu, vai robežkontroles punktu slēgšana uz Baltkrievijas robežas liecina, ka nolaižas jauns dzelzs priekškars.

Lietuvas prezidents teica, ka pat pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma dažiem Rietumu līderiem "vēl kādu laiku bija ilūzijas" par iespējamu dialogu starp Rietumiem un Austrumiem, taču tās tika kliedētas pēc Bučas slaktiņa.

"Pat pēc kara sākuma dažiem maniem kolēģiem Eiropadomē vēl bija ilūzijas, bet daži no viņiem nekavējoties atteicās no šīm ilūzijām, kad uzzināja par Krievijas nežēlību, ko tā bija izrādījusi Bučā. Tātad dzelzs priekškars jau ir, tas, iespējams, ir nolaidies uz ilgu laiku, es negrasos spekulēt, vai uz gadu desmitiem vai gadiem, jo tas lielā mērā būs atkarīgs no Krievijas režīma nākotnes," klāstīja Nausēda.

Viņš arī sacīja, ka "šī dzelzs priekškara esamība" rada izaicinājumus gan NATO kopumā, gan Lietuvai, kurai "ir daudz darāmā un tas jādara ātri".

"Lēns darbs šodien nav iespējams, īpaši aizsardzības jomā, un mums ir jārīkojas ātri, lai sagatavotos jebkādiem izaicinājumiem, kas var rasties," norādīja Lietuvas prezidents.

Lietuvas valdības Nacionālā drošības komisija otrdien ierosināja uz laiku pārtraukt preču, transporta un personu kustību pār Lietuvas un Baltkrievijas robežu Lavorišķu un Raigardas robežkontroles punktos. Galīgo lēmumu pieņems valdība.