Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā atkal pieaugušas cenas

© Tomas Urbelionis / F64

Gada inflācija Igaunijā janvārī palielinājusies līdz 4,7%, salīdzinot ar 4% iepriekšējā mēnesī, liecina Statistikas departamenta trešdien publiskotie dati.

Salīdzinot ar pagājušā gada pēdējo mēnesi, preču cenas Igaunijā janvārī palielinājās par 2,9%, bet pakalpojumu cenas kāpa par 7,9%.

Kā norādīja statistiķi, salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri patēriņa cenu indeksu visvairāk ietekmēja pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenu pieaugums, kā arī ar mājokli saistīto izmaksu kāpums. Katra no šīm preču un pakalpojumu grupām veidoja nepilnu ceturto daļu no kopējā patēriņa cenu kāpuma. Salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri olīveļļa sadārdzinājās par 52,2%, bet citu eļļu cenas kritās par 20,2%.

Benzīna cena gada laikā saruka par 3,8% un dīzeļdegvielas cena - par 11,2%.

Iepriekšējo reizi patēriņa cenu pieaugums gada izteiksmē 4% vai mazāks bija 2021.gada jūnijā, kad gada inflācija Igaunijā bija 3,8%.

Salīdzinājumā ar decembri patēriņa cenas Igaunijā pieauga par 1,4%, kas seko 0,1% mēneša deflācijai decembrī.

Salīdzinājumā ar decembri patēriņa cenu indeksu Igaunijā visvairāk ietekmēja pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenu kāpums, kas veidoja gandrīz pusi no kopējā patēriņa cenu palielinājuma, kā arī apģērbu un apavu izpārdošanas un tūrisma ceļojumu piedāvājumu cenas kritums.