Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Tehnoloģijas

Jau 200 000 iedzīvotāju Latvijā lieto E-adresi

© Romāns Kokšarovs / F64

Saskaņā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras datiem, šī gada aprīlī e-adreses lietotāju skaits sasniedzis 200 000 fizisko personu, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Iedzīvotāji un juridiskās personas e-adresē var sazināties gan ar valsts iestādēm, gan pašvaldībām un to iestādēm, gan arī ar juridiskām personām, kam ir deleģēts valsts pārvaldes uzdevums.

Tāpat iedzīvotāji un juridiskās personas e-adresē var sazināties ar tiesu iestādēm, prokuratūru, zvērinātiem tiesu izpildītājiem un maksātnespējas procesa administratoriem.

Visbiežāk iedzīvotāji un juridiskās personas pērn 2023.gadā e-adresē sazinājušās ar tādām valsts iestādēm, kā, piemēram, Uzņēmumu reģistrs, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, Nacionālais veselības dienests, Latvijas Banka un Valsts policija.

No pašvaldībām visbiežāk e-adresē tika uzrunātas Rīgas pašvaldība, Valmieras novada, Bauskas novada, Ropažu novada, Alūksnes novada un Salaspils novada pašvaldība.

E-adrese ir vienotā, oficiālā digitālā pastkastīte Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "Latvija.gov.lv", kuru var izveidot fiziskas un juridiskas personas, kam ir pieejams kāds no elektroniskās identifikācijas līdzekļiem.

Aktivizējot e-adresi tās lietotāji lielāko daļu valsts un pašvaldību iestāžu sūtīto informāciju un dokumentus saņems elektroniski bez pasta starpniecības un uzticamākā vidē nekā e-pasts.