Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Prokuratūra apsūdz kukuļņemšanā bijušo Lietuvas amatpersonu

© pixabay.com

Eiropas Prokuratūra (EPPO) apsūdzējusi kukuļņemšanā gandrīz 300 000 eiro apmērā bijušo Lietuvas Nacionālā pārtikas un veterināro risku novērtējuma institūta direktoru Ģediminu Pridotku.

Lieta nodota izskatīšanai Viļņas apgabaltiesā.

Kā otrdien informēja EPPO, bijušais institūcijas vadītājs tiek apsūdzēts par nelikumīgu 296 871 eiro iegūšanu kukuļos, nelikumīgu iedzīvošanos un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Apsūdzības liecina, ka 2021.-2022.gadā Pridotks izmantoja kopā ar sievu Evelīnu Pridotkieni izveidotu uzņēmumu un vēl 15 ar to saistītu kompāniju tīklu, lai pieņemtu kukuļus no personām apmaiņā pret līgumu iegūšanu publisko iepirkumu konkursos. Par šo līgumu izpildi tika saņemti gan Eiropas Savienības (ES), gan Lietuvas valsts līdzekļi, liecina EPPO sniegtā informācija.

"Kā liecina pierādījumi, šie projektu iesniedzēji darbojušies ar uzņēmumu ķēdes starpniecību, imitējot fiktīvu pakalpojumu pirkšanu un pārdošanu, lai savos projektu priekšlikumos paaugstinātu cenas. Turklāt tiek uzskatīts, ka viņi veikuši fiktīvus finanšu darījumus ar nolūku slēpt iepriekš noslēgto noziedzīgo vienošanos un ar šīs shēmas palīdzību nodot kukuļus un atmazgāt naudu," raksta EPPO.

Lietuvas Īpašo izmeklēšanu dienesta veiktā pirmstiesas izmeklēšana norāda arī uz aizdomām, ka bijušais institūcijas vadītājs un viņa sieva nelikumīgi iegūtos līdzekļus no savu uzņēmumu kontiem pārskaitīja uz privātajiem kontiem un investēja nekustamajā īpašumā.

Kā otrdien žurnālistiem sacīja EPPO pilnvarotais prokurors Vītauts Kukaitis, "papildus iepriekšminētās lietas nodošanai tiesai šajā krimināllietā pie atbildības sauktas kopumā 23 personas, tajā skaitā divi ierēdņi".

Pēc viņa teiktā, trīs personām tiesas piemērojušas naudas sodus kopumā 77 450 eiro apmērā, kā arī konfiscēta viņu manta 60 000 eiro vērtībā.

Nacionālais pārtikas un veterināro risku novērtējuma institūts ir Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta pakļautības iestāde, kas izvērtē riskus un veic laboratorisku izpēti pārtikas un barības drošības un kvalitātes jomā, kā arī veterinārmedicīnā.

Lietuvas Īpašo izmeklēšanu dienests 2022.gada jūnijā paziņoja, ka bijusī Zāļu, tabakas un kontroles departamenta direktora pienākumu izpildītāja Pridotkiene kopā ar vīru tiek turēta aizdomās nelikumīgā 250 000 eiro iegūšanā.

Tolaik izmeklēšanā tika aizturētas 15 personas un veiktas vairāk nekā 50 kratīšanas Viļņā.

Pridotkam tolaik tika noteikts apcietinājums, kamēr citiem lietā aizdomās turētajiem tika noteikts mazāk stingrs drošības līdzeklis.

Lietuvas Nacionālo pārtikas un veterināro risku novērtējuma institūtu Pridotks vadīja no 2010.gada novembrim līdz 2021.gada septembrim.

Lietuvas Īpašo izmeklēšanu dienests uzsvēra, ka aizdomas pret Pridotkieni nav saistītas ar viņas darbību, esot Zāļu, tabakas un kontroles departamenta direktora pienākumu izpildītājai.