Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

KNAB aicina atstādināt CVK priekšsēdētāju no amata

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aicinājumu atstādināt no amata Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu varētu skatīt Saeimas Frakciju padomes sēdē, šāda iespēja šodien izskanēja parlamenta parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē.

Pašlaik tiek meklēti juridiski risinājumi situācijai. Saskaņā ar likumu, CVK locekli Saeima var atsaukt no komisijas, ja to pieprasa ne mazāk kā desmit Saeimas deputāti vai arī CVK loceklis parakstījis iesniegumu par aiziešanu no CVK.

Frakciju padomes sēdes datums vēl nav droši zināms. Iespējams, tā varētu notikt jau rīt, 1.decembrī.

Komisijas sēdē arī tika norādīts, ka Saeimā ir saņemta informācija no Valsts drošības dienesta (VDD) par atsevišķiem deputātiem dažu padomju armiju slavinošo pieminekļu nojaukšanas kontekstā.

VDD informācijai ir ierobežotas pieejamības statuss. Ētikas komisijas parlamentārieši ar to varēs iepazīties, kad Saeimā būs noteikta iekšējā kārtība šāda veida informācijai un kad komisijas deputāti būs parakstījušies par savu atbildību, saņemot ierobežotas pieejamības ziņas.

Kā ziņots, KNAB izmeklētajā kriminālprocesā par CVK organizētu iepirkumu kopumā figurē desmit personas, tostarp sešas amatpersonas.

Kriminālprocesā izmeklētie noziedzīgie nodarījumi saistīti ar CVK organizētu iepirkumu 2021.gadā. KNAB aģentūru LETA informēja, ka 7.novembrī sāka kriminālprocesu aizdomās par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, kā arī šo noziedzīgo nodarījumu atbalstīšanu un dienesta dokumentu viltošanu.

Kriminālprocesā iesaistītā līdzšinējā CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa apgalvo, ka vienmēr strādājusi pēc labākās sirdsapziņas, nodrošinot vēlēšanas, lai tās notiktu likumā noteiktajos termiņos.

"Skumji, ka esmu iejaukta šādā procesā, lai gan vienmēr esmu strādājusi pēc labākās sirdsapziņas, nodrošinot vēlēšanas, lai tās notiktu likumā noteiktajos termiņos," uzsvērusi Bērziņa.

CVK priekšsēdētāja amatu vairs nepildot, jo komisijas priekšsēdētāju prombūtnē aizvieto komisijas priekšsēdētāja vietnieks.