Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Izrādās, ka Zemes dabīgais pavadonis saraujas

© Pixabay

Jaunākās datu analīzes liecina, ka Mēness saraujas kā rozīne un tas var nozīmēt, ka cilvēki, iespējams, nekad nespēs to apdzīvot.

Problēmas sākās jau pirms 4,53 miljardiem gadu, kad tas izveidojās. Mēness kodols sāka atdzist un pēdējo simts miljonu gadu laikā šī atdzišana ir novedusi pie tā, ka Zemes dabīgā pavadoņa apkārtmērs ir samazinājies par 100 metriem un saraušanās turpinās vēl šodien.

Nepārtrauktā sarukšana ir izraisījusi virsmas izmaiņas ap Mēness Dienvidpolu, kas ir galvenā plānotā vieta, kur nākotnē varētu apmesties cilvēki, liecina žurnāls „Planetary Science.”

Pētnieki saista plaisas Mēness virsmā šajā reģionā ar vienu no spēcīgākajām mēnesstrīcēm, ko Apollo seismometri reģistrēja vairāk nekā pirms 50 gadiem. Tās var ilgt vairākas stundas, jo atšķirībā no Zemes, Mēness būtībā ir viens vesels gabals, kas nozīmē, ka nekas netraucē tām dārdēt.

Diemžēl ikvienam, kas vēlas pārcelties uz citu vietu, šī jaunā atklāsme nozīmē, ka visas cilvēku radītās apmetnes, kas izveidotas uz reljefa, var sabrukt, pakļaujot riskam cilvēka uzturēšanos uz Mēness ilgtermiņā.