Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Varšavā opozīcijas atbalstītāji protestē pret Tuska valdību

© ekrānšāviņš

Vairāki desmiti tūkstoši nacionālkonservatīvās opozīcijas atbalstītāju ceturtdien Varšavā pie parlamenta protestēja pret jaunā Polijas premjerministra Donalda Tuska valdību.

Protestētāji, no kuriem vairums bija vecāki cilvēki, turēja rokās Polijas karogus un plakātus ar uzrakstu "Šī ir Polija, nevis Tuska valsts". Nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis, uzrunājot demonstrantus, paziņoja, ka "šī nav Polijas valdība".

PiS bieži apsūdzējusi bijušo Eiropadomes priekšsēdētāju Tusku, kurš solījis uzlabot attiecības ar Briseli, par darbošanos Vācijas interesēs.

Polijas parlamenta vēlēšanās 15.oktobrī absolūto vairākumu ieguva līdzšinējā opozīcija Tuska vadībā. PiS, kas bija pie varas kopš 2015.gada, šajās vēlēšanās zaudēja vairākumu parlamentā.

Demonstrācija, kuru organizēja PiS, sākotnēji bija vērsta pret sabiedrisko mediju sistēmas restrukturizāciju. Tuska valdība sākusi reorganizēt telekanālu TVP, Polijas Radio un ziņu aģentūru PAP, kas līdz šim faktiski atradās PiS kontrolē.

Taču pēc bijušā iekšlietu ministra un viņa sekretāra aizturēšanas demonstrācijas virziens mainījās.

Bijušais Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Kamiņskis un viņa bijušais valsts sekretārs Macejs Vasiks decembrī tika notiesāti uz diviem gadiem cietumā par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Otrdien, kad policija grasījās nogādāt viņus cietumā, abi nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķi patvērās prezidenta pilī, taču galu galā tika aizturēti.

Kamiņska un Vasika aizturēšana ir novedusi Poliju līdz konstitucionālās krīzes slieksnim. Tusks otrdien apsūdzēja prezidentu notiesāto slēpšanā, un brīdināja, ka Duda un Kačiņskis tiks saukti pie atbildības par konstitūcijas sabotāžu un likuma pārkāpšanu.

Duda neilgi pirms demonstrācijas sākuma paziņoja, ka apžēlos Kamiņski un Vasiku.

PiS dēvē abus par politiskajiem ieslodzītajiem, un viņi trešdien - pirmajā dienā cietumā - pieteica badastreiku.

Kamiņskim jau 2015.gada martā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tika piespriests trīs gadu cietumsods, bet viņš spriedumu pārsūdzēja. Notiesāšanas iemesls bija 2007.gadā atklātā afēra, kurā Kamiņska birojs esot apzināti organizējis korupcijas lietu, lai diskreditētu toreizējo lauksaimniecības ministru Andžeju Leperu. Arī Vasikam tika piespriests trīs gadu cietumsods par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Pēc "Likums un taisnīgums" nākšanas pie varas 2015.gada rudenī prezidents Andžejs Duda ar pretrunīgi vērtētu lēmumu apžēloja Vasiku un Kamiņski, lai gan viņu apelācijas vēl nebija izskatītas. Tāpēc drīz pēc tam lieta tika izbeigta, un Kamiņskis tika iecelts par iekšlietu ministru.

Pagājušā gada jūnijā Augstākā tiesa atcēla viņu apžēlošanu, tādēļ viņiem atkal nācās stāties tiesas priekšā.

Kačiņskis aicināja protestētājus sarīkot arī īsu demonstrāciju pie cietumiem, kuros atrodas Kamiņskis un Vasiks.