Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Turpinās Polijas ceļš uz abortu legalizāciju; likumprojektu izskatīs komiteja

© AFP/Scanpix/Leta

Polijas parlaments piektdien atbalstījis gandrīz pilnīgā abortu aizlieguma mīkstināšanu, Seima deputātu vairākumam atbalstot iesniegto četru likumprojektu nodošanu izskatīšanai komitejai.

Polijā šobrīd ir spēkā viens no stingrākajiem abortu regulējumiem Eiropā, un 2020.gadā pēc Konstitucionālā tribunāla sprieduma grūtniecības pārtraukšana tika gandrīz pilnībā aizliegta.

Šobrīd Polijā aborts atļauts vienīgi izvarošanas vai incesta gadījumā, kā arī gadījumos, ja grūtniecība apdraud sievietes dzīvību. Taču pat augļa nopietnas pataloģijas gadījumos grūtniecības pārtraukšana nav atļauta.

Lai gan visas premjerministra Donalda Tuska koalīcijā ietilpstošās partiju apvienības atbalsta likuma liberalizāciju, tās nav vienisprātis, cik tālu ejams šajā virzienā.

Likumprojekts, ko iesniegusi Tuska vadītā "Pilsoniskā koalīcija" (KO), kuras kodolu veido viņa pārstāvētā liberāli konservatīvā partija "Pilsoniskā platforma" (PO), paredz atļaut izdarīt abortu līdz 12.grūtniecības nedēļai. Arī kreiso partiju apvienības "Kreisie" iesniegtais likumprojekts paredz legalizēt grūtniecības pārtraukšanu līdz 12.nedēļai kopš ieņemšanas.

Vienlaikus kreisie iesnieguši likumprojektu, kas paredz dekriminalizēt atbalstu aborta izdarīšanā.

Tikmēr kristīgi konservatīvo partiju apvienība "Trešais ceļš" aicina atgriezties pie "kompromisa", kas bija spēkā pirms Konstitucionālā tribunāla sprieduma un atļāva aborta izdarīšanu, ja grūtniecība iestājusies nozieguma rezultātā, vai gadījumos, kad apdraudēta sievietes vai augļa dzīvība.

Īpašā komiteja centīsies izstrādāt vienotu likumprojektu, kuru varētu atbalstīt visas partijas. Tas, domājams, būs grūts uzdevums, taču pat gadījumā, ja tas izdotos, likumam veto var uzlikt prezidents Andžejs Duda, kurš nācis no šobrīd opozīcijā esošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS).