Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Tusks apsūdz Dudu par divu notiesātu politiķu slēpšanu prezidenta pilī

© ekrānšāviņš

Polijas premjerministrs Donalds Tusks apsūdzējis valsts prezidentu Andžeju Dudu par divu notiesātu politiķu slēpšanu prezidenta pilī.

"Prezidenta kungs, mans aicinājums Polijas valsts labā: jums jābeidz šī izrāde. Tas novedīs mūs ļoti bīstamā situācijā," norādīja Tusks. Viņš brīdināja, ka Duda un nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis tiks saukti pie atbildības par konstitūcijas sabotāžu un likuma pārkāpšanu.

Duda izmitinājis prezidenta pilī bijušo iekšlietu ministru Mariušu Kaminski un viņa valsts sekretāru Maceju Vasiku. Policija grasījās viņus aizturēt, lai nogādātu cietumā, bet atrada viņus pilī, nevis mājās.

"Mēs neslēpjamies. Pašreiz mēs esam kopā ar Polijas prezidentu, kamēr ļaunums zaudēs," paziņoja Kaminskis.

Varšavas rajona tiesa decembrī piesprieda Kaminskim divu gadu cietumsodu par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, atrodoties pretkorupcijas aģentūras CBA vadītāja postenī laikā, kad pie Polijā varas atradās "Likums un taisnīgums" valdība. Bijušajam CBA vadītāja vietniekam Macejam Vasikam arī tika piespriests divu gadu cietumsods.

Kaminskim jau 2015.gada martā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tika piespriests trīs gadu cietumsods, bet viņš spriedumu pārsūdzēja. Notiesāšanas iemesls bija 2007.gadā atklātā afēra, kurā Kaminska birojs esot apzināti organizējis korupcijas lietu, lai diskreditētu toreizējo lauksaimniecības ministru Andžeju Leperu.

Pēc "Likums un taisnīgums" nākšanas pie varas 2015.gada rudenī prezidents Andžejs Duda ar pretrunīgi vērtētu lēmumu apžēloja Kaminski, lai gan viņa apelācija vēl nebija izskatīta. Tāpēc drīz pēc tam lieta tika izbeigta, un Kaminskis tika iecelts par iekšlietu ministru.

Pagājušā gada jūnijā Augstākā tiesa atcēla Kaminska apžēlošanu, tādēļ viņam atkal nācās stāties tiesas priekšā.