Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpēc kaķi tik bieži vemj un vai tas ir normāli? Skaidro veterinārārsts

© Pexels

Ja jums būtu istabas biedrs, kurš regulāri vemtu uz paklāja, jūs droši vien būtu noraizējies par viņa veselību. Tomēr daudzi kaķu īpašnieki uzskata, ka viņu mājdzīvnieka vemšana ir kaut kas pilnīgi normāls. Kāpēc kaķi tik bieži vemj un vai tas ir normāli? Par to raksta Live Science

"Vemšana kaķiem nekad nav pilnīgi normāla," saka Sāra Šmida, Tenesī universitātes veterinārārste, kas specializējas suņu un kaķu iekšējās medicīnas jomā.

Taču, pirms steidzat vests kaķi pie veterinārārsta, jums vajadzētu saprast svarīgu niansi: liela daļa no tā, ko mēs domājam par vemšanu, patiesībā ir kaut kas cits.

“Es mācu veterinārmedicīnas studentus, un viena no pirmajām lietām, ko vienmēr viņiem mācu, ir tas, kā noteikt, vai tā ir vemšana, nevis kaut kas cits? Tā kā ir daudz līdzīgu apstākļu, ”sacīja Šmida.

Viens no šiem “dubultniekiem” ir matu bumbiņu regurgitācija. Veseli kaķi pavada no 30% līdz 50% sava laika sevis kopšanai, un diezgan daudz apmatojuma nonāk viņu vēderā. Tas parasti iziet cauri kuņģa-zarnu traktam un nonāk izkārnījumos. Ja tas nenotiks, kuņģī izveidosies matu kamols - trihobezoārs.

Matu bumbas tiek izvadītas ar vemšanu. Vienīgā atšķirība no īstas vemšanas ir tā, ka uz paklāja parādās slapju matiņu puduris, nevis nesagremots ēdiens.

Tomēr pat matu bumbas var liecināt par kaut ko nopietnāku.

"Veselā populācijā 10% īsspalvaino kaķu un 20% garspalvaino kaķu veidosies matu bumba un tā nāks ārā divas vai vairāk reizes gadā," sacīja Šmida. Ja tas notiek biežāk, piemēram, vairākas reizes mēnesī, būtu ieteicams aizvest kaķi pie veterinārārsta. Tas var būt pārmērīgas kopšanas rezultāts, zīme, ka jūsu kaķim ir nepieciešama labāk ķemmēt, vai kuņģa-zarnu trakta problēmas simptoms.

Vēl viens vemšanas līdzinieks ir klepus. Jums šķiet, ka klepojošs kaķis vemj, bet iznāk tikai putas vai gļotas. Process ir līdzīgs: kaķim savelkas vēders, it kā vemjot, bet tas ir tukšs, tāpēc nekas neiznāk.

Visbeidzot, vēl viena līdzīga parādība ir regurgitācija. Kamēr vemšana un citi minētie līdzinieki ir aktīvs process, kurā vēdera dobums saraujas, lai izstumtu pārtiku uz augšu un ārā, regurgitācija ir pasīva. Šajā gadījumā pārtika, kas vēl nav sasniegusi kuņģi, vienkārši atgriežas atpakaļ.

"Tas bieži notiek, ja kaķi ēd pārāk ātri," sacīja Šmida.

Jūs varat noteikt, vai ēdiens nav sasniedzis kaķa kuņģi, aplūkojot tā konsistenci: tas joprojām ir galvenokārt ciets, nesagremots gabaliņos un nesatur dzelteno žulti.

Bet tas fakts, ka ne viss, kas izskatās pēc vemšanas, tād ir, nenozīmē, ka tam nebūtu jārada bažas. Ja rodas šaubas, sazinieties ar veterinārārstu, jo problēma var būt nopietna. Šmida saka, ka kaķiem ar hronisku vemšanu - regulāru vemšanu, kas ilgst vairāk nekā trīs nedēļas - bieži vien ir alerģija vai nepanesība pret kaut ko savā uzturā. Veterinārārsts var diagnosticēt šo problēmu un ieteikt pareizo diētu.