Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Baidens sper drosmīgu soli centienos uzlabot attiecības ar Venecuēlu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

ASV atbrīvojušas tuvu Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro līdzgaitnieku apmaiņā pret desmit amerikāņu atbrīvošanu no ieslodzījuma Venecuēlā.

Maduro arī piekrita atbrīvot no cietuma vismaz 20 ieslodzītos, kas saistīti ar opozīciju, kā arī izdot Savienotajām Valstīm Malaizijas uzņēmēju Leonardu Glennu Frānsisu, kurš ir iesaistīts ASV Jūras spēku kukuļošanas lietā, pavēstīja ASV amatpersonas.

No ieslodzījuma atbrīvotie amerikāņi atgriezās ASV trešdienas vakarā, paziņoja Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans. Tika atbrīvoti visi seši amerikāņi, kurus ASV klasificēja kā nelikumīgi aizturētus Venecuēlā, kā arī četri citi amerikāņi.

Tikmēr Venecuēlā atgriezās uzņēmējs un tuvs Maduro sabiedrotais Alekss Saabs, ko Maduro sagaidīja prezidenta pilī kā varoni.

Savienotajās Valstīs viņš tika apsūdzēts simtiem miljonu dolāru atmazgāšanā Maduro režīma labā un citos noziegumos. Saabs, kurš ir Kolumbijas pilsonis, tika aizturēts 2020.gada jūnijā, kad viņa privātā lidmašīna ceļā uz Irānu nolaidās Kaboverdē uzpildīt degvielu, un Kaboverde izdeva viņu ASV.

Tiek uzskatīts, ka Saabam ir daudz informācijas par Maduro ģimenes nelikumīgajiem biznesa darījumiem un par to, kā Venecuēla pārdod naftu, apejot ASV sankcijas.

Pēc viņa aizturēšanas Maduro valdība paziņoja, ka Saabs ir Venecuēlas īpašais sūtnis, kam uzticēta humānā misija, un saskaņā ar starptautiskajām tiesībām viņam ir tiesības uz diplomātisko imunitāti pret kriminālvajāšanu.

Vienošanās par ieslodzīto apmaiņu ir līdz šim drosmīgākais ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas solis, lai uzlabotu attiecības ar Venecuēlu.

Nesen Baltais nams piekrita arī apturēt dažas sankcijas pret Venecuēlu, jo Maduro apņēmās 2024.gadā organizēt brīvas un godīgas prezidenta vēlēšanas.