Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā putnu gripa pirmo reizi atklāta komerciālā fermā

© Kaspars Krafts/f64

Lietuvā pirmo reizi komerciālā fermā atklāta saslimšana ar putnu gripas vīrusu, pirmdien paziņoja Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Pēc masveida putnu bojāejas tītaru fermā Marijampoles rajonā, kur ir 6300 putnu, ņemtos paraugos apstiprināta putnu gripas apakštipa H5N1 klātbūtne.

Lietuvas veterinārā dienesta vadītājs Vaidots Ķuduls sacīja, ka vīrusa uzliesmojums konstatēts pēc ilgāka pārtraukuma un pirmo reizi putnu inficēšanās ar bīstamo vīrusu atklāta komerciālā fermā, kas var radīt būtiskus ekonomiskos zaudējumus.

Lietuvā putnu gripa iepriekš atklāta tikai putniem nelielās saimniecībās, kur tie turēti savām vajadzībām. Iepriekšējo reizi uzliesmojums bija martā kādā fermā ar 34 putniem Varēnas rajonā.

Kopš pirmās konstatēšanas 1996.gadā putnu gripa H5N1 iepriekš tika konstatēta galvenokārt sezonālos uzliesmojumos.

Tomēr 2021.gada vidū vīrusu grupa kļuva infekciozāka, šovasar teica Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dzīvnieku gripas pētniecības centra vadītājs Ričards Vebijs, uzsverot, ka pašlaik vērojams visu laiku lielākais putnu gripas uzliesmojums pasaulē.

Kā vēstīts, šogad saslimšana ar putnu gripu konstatēta putniem vairākās vietās Latvijā, kā arī pirmo reizi Latvijā slimība konstatēta mirušai lapsai Daugavpilī. Lai gan riski cilvēkiem joprojām ir zemi, eksperti norāda, ka bažas rada pieaugošais zīdītāju saslimšanas ar putnu gripu gadījumu skaits.