Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas koncerns pārskaitījis 35 miljonus eiro Viļņas pašvaldībai

© IMAGO/Sven Simon/Scanpix/Leta

Francijas koncerns "Veolia" pārskaitījis nepilnus 35 miljonus eiro Viļņas pašvaldībai un tās siltumapgādes uzņēmumam "Vilniaus šilumos tinklai" (VŠT) pēc tam, kad novembra beigās arbitrāžas tiesa nolasīja spriedumus septiņus gadus ilgušajā strīdā.

"Veolia" ir pārskaitījusi 34,8 miljonus eiro, kas ir starpība starp Stokholmas Tirdzniecības kameras Arbitrāžas institūta noteiktajām kompensācijām, kuras katrai pusei jāizmaksā, informēja Francijas koncerns. Līdzekļi ieskaitīti noguldījumu kontā Parīzē, kuru norādījuši Viļņas pašvaldības un VŠT juristi.

Kā informēja "Veolia", arbitrāžas spriedums paredz, ka Viļņai ir jāsamaksā "Veolia" 26,8 miljoni eiro, savukārt "Veolia" Viļņai jāmaksā 44,8 miljoni eiro un soda procenti 16,8 miljonu eiro apmērā.

Viļņas pašvaldība un VŠT paziņoja, ka Stokholmas Tirdzniecības kameras Arbitrāžas institūta spriedums paredz, ka Viļņas pašvaldībai un VŠT no "Veolia" un tās pārvaldītā Lietuvas uzņēmuma "Vilniaus energija" pienākas 83 miljonu eiro kompensācija naudā un aktīvos.

Savukārt uzņēmumiem "Veolia" un "Vilniaus energija" no Viļņas pašvaldības un VŠT pienākas 26,9 miljonu eiro kompensācija, nospriedusi arbitrāža.

Tikmēr "Veolia" aplēsusi, ka tai ir jāizmaksā Viļņai apmēram 35 miljoni eiro, ņemot vērā, ka Francijas koncernam pienākas 26 miljonu eiro no Viļņas.

Viļņas pašvaldība novembra beigās paziņoja, ka tā uzvarējusi prāvā, bet "Vilniaus energija" uzsver, ka arbitrāža noraidījusi lielāko daļu pašvaldības un VŠT prasību.

Saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju Stokholmas starptautiskā šķīrējtiesa atzinusi ka "Veolia" un "Vilniaus energija" pārkāpušas nomas līgumu, nelikumīgi piesavinoties emisijas kvotas, kā arī atzina citus līguma pārkāpumus.

Pašvaldība un VŠT bija pieprasījušas kompensāciju 560 miljonu eiro apmērā.

Šķīrējtiesa konstatēja, ka Viļņas siltumapgādes sistēmas 15 gadu nomas līgums, kas bija spēkā no 2002. līdz 2017.gadam, netika noslēgts par labu patērētājiem, tajā nebija skaidri noteiktas saistības samazināt siltumenerģijas cenas un tas deva "Veolia" un "Vilniaus energija" atdot pilsētai siltumtīklus sliktākā stāvoklī, nekā tie tika iznomāti 2002.gadā.