Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva Abramoviča bērniem savulaik piešķīrusi pilsonību

© Scanpix

Vismaz divi Krievijas oligarha Romāna Abramoviča bērni ir Lietuvas pilsoņi, atzina Lietuvas republikas varas iestādes, raksta bbc.com.

Lietuvas iekšlietu ministrs sacīja, ka valsts šobrīd plāno mainīt pilsonības likumus tā, lai tos nevarētu izmantot, lai apietu Krievijai noteiktās sankcijas saistībā pret karu Ukrainā - šobrīd Lietuvas likumi neparedz iespēju atņemt šādas pases, pat ja tās tiek izmantotas, lai apietu sankcijas.

Par to, ka Abramoviča bērniem ir Lietuvas pases, 6. decembrī ziņoja starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs un tā Lietuvas partneris Siena.

Konfidenciālās izmeklēšanas projekta ietvaros žurnālisti atrada oligarha dēla Arkādija Abramoviča pases attēlu, kā arī Annas Abramovičas Lietuvas pases numuru.

Mediji ziņo, ka Lietuvas pasi Arkādijs saņēmis pirms desmit gadiem, tās derīguma termiņš beidzās šā gada 5. decembrī. Nav zināms, kad izdota Annas pase.

2022. gada janvārī britu laikraksts “Guardian” ziņoja, ka vēl pirms kara sākuma Ukrainā Abramovičs saviem septiņiem bērniem nodevis īpašumus aptuveni 4 miljardu dolāru vērtībā, un fakts, ka vismaz diviem bērniem ir ES valsts pases, dara bažas, ka tas ticis darīts ar nolūku apiet sankcijas.

Tikai dažas stundas pēc tam, kad Lietuvas medijos parādījās informācija par pasēm, Lietuvas Iekšlietu ministrijas vadītāja Agne Bilotaite sasauca preses konferenci, kurā viņa uzsvēra, ka Anna un Arkādijs dokumentus saņēmuši pirms kara sākuma, ziņoja Lietuvas portāls Delfi.

Lietuvas Migrācijas departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite savukārt norādīja, ka Abramoviča bērni nav sankciju sarakstā un ir privātpersonas. Pēc viņas teiktā, Lietuvas likumi neļauj atņemt pilsonību, kas iegūta standarta kārtībā - piemēram, izcelsmes dēļ. Pases, pamatojoties uz valsts drošības apsvērumiem, varētu atņemt tikai tad, ja tās būtu saņemtas izņēmuma kārtā.

Dažas stundas pēc preses konferences Agne Bilotaite sociālajā tīklā Facebook ziņoja, ka Lietuva grasās mainīt savus pilsonības likumus.

"Ņemot vērā informāciju, ka Krievijas oligarha Abramoviča bērnu Lietuvas pases varētu tikt izmantotas sankciju apiešanai, vēlos uzsvērt, ka Lietuvas pases nevar būt aizsegs šādai rīcībai," rakstīja ministre.

Viņa sacīja, ka Lietuvas pilsonības likumā jau ir sagatavoti grozījumi - saskaņā ar tiem nacionālās drošības apsvērumi var kļūt par iemeslu Lietuvas pases, kas izdota arī uz izcelsmes pamata, atņemšanai.

Atgādinām, ka Abramovičs agrāk ieguva arī Portugāles pilsonību, apgalvojot, ka viņam ir ebreju saknes. Vēlāk Lisabona nolēma mainīt savus likumus par pilsonības piešķiršanu, pamatojoties uz ebreju izcelsmi, un rabīns, kurš viņam palīdzēja iegūt pasi, tika apsūdzēts likuma pārkāpšanā.

Lielbritānijas varas iestādes un Eiropas Savienība Abramoviču uzskata par tuvu stāvošu Kremlim un ir noteikušas viņam sankcijas saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

Pats Abramovičs kategoriski noliedz, ka viņam būtu finansiālas saites ar Kremli, un mēģina tiesā apstrīdēt ES un Lielbritānijas lēmumu par sankciju noteikšanu.