Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Lavrovs sola Moldovai Ukrainas likteni

© Scanpix

Krievijas ministrs ir pārliecināts, ka Rietumi ir sākuši hibrīdkaru pret Krieviju un plāno izmantot Moldovu kā instrumentu, raksta unian.net.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pasludinājis Moldovu par "nākamo upuri" Kremļa konfrontācijā ar rietumvalstīm - šādu paziņojumu viņš sniedzis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ministru sanāksmē.

Savā runā Lavrovs cita starpā pieskārās Piedņestras konflikta atrisināšanas jautājumam un apsūdzēja Rietumus par nevēlēšanos īstenot Krievijas piedāvāto “Kozaka memorandu”, kas it kā varēja atrisināt problēmu “pirms 20 gadiem”.

"Toreiz NATO un ES Briselē bez ceremonijām torpedēja Kišiņevas un Tiraspoles jau parafēto dokumentu. Un tagad viņi nogalina "5+2 formātu" - pēdējo, kas palicis no kopīgiem centieniem panākt Piedņestras noregulējumu. Faktiski Moldova tiek iznīcināta un gatavojas kļūt par nākamo upuri hibrīdkarā, ko Rietumi izvērsa pret Krieviju," sacīja Lavrovs.

Tā sauktais “5+2 formāts” ir starptautiska sarunu grupa, kas izveidota 2005. gadā Piedņestras konflikta mierīgam noregulējumam. “Piecinieks” šeit iekodē konfliktā iesaistītās puses (Moldovu un pašpasludināto Piedņestra) un starpniekus sarunās (Krievija, Ukraina un EDSO). "Divi" ir novērotāji, ko pārstāv Eiropas Savienība un ASV. Pēdējā sarunu kārta šādā formātā notika 2021. gada jūnijā.

Moldovas Ārlietu ministrija jau ir reaģējusi uz Lavrova draudiem.

"Kopš nežēlīgā Krievijas Federācijas iebrukuma Ukrainā, mēs esam izjutuši visu destabilizācijas mēģinājumu arsenālu, ko Krievija uzsākusi pret mums. Krievijas paziņojumi gan šodien, gan agrāk ir daļa no naidīgu darbību sērijas, ko Krievijas Federācija ir mēģinājusi īstenot pret mūsu valsti pēdējo 30 gadu laikā.

Par laimi, šajā laikā mūsu Rietumu partnervalstis ir bijušas mums līdzās, palīdzot mums veiksmīgi pārvarēt šos draudus. Mēs uzstājam uz tūlītēju un beznosacījumu Krievijas karaspēka atsaukšanu no mūsu teritorijas,” sacīja Moldovas ārlietu ministra padomnieks Igors Zaharovs.