Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Politika

Skaļš korupcijas skandāls satricinājis Gagauziju; iesaistīta arī Krievija

© pexels.com

Moldovā Gagauzijas autonomijas vadītāja Jevgēnija Gucula apsūdzēta par regulāru naudas pārvešanu no Krievijas, lai finansētu aizliegto prokrievisko partiju "Šor".

Pretkorupcijas prokuratūra trešdien paziņoja, ka izmeklēšana šajā lietā ir pabeigta un nodota tiesai.

Prokuratūra norādījusi, ka Gucula laikā no 2019. līdz 2020. gadam bijusi "Šor" sekretāre un regulāri vedusi uz Moldovu skaidru naudu, ko saņēmusi no kāda organizētās noziedzības grupējuma Krievijā.

Savukārt 2022. gada rudenī, koordinējot partijas biroju darbību, Gucula bijusi atbildīga par Kišiņevā organizēto protestu dalībnieku sarakstu sastādīšanu un atalgošanu.

Kopumā viņa no noziedzīgā grupējuma prokrieviskās partijas finansēšanai saņēmusi 42,5 miljonus levu (vairāk nekā 2,2 miljonus eiro), teikts prokuratūras paziņojumā.

Par 9,7 miljonu levu (pusmiljona eiro) saņemšanu no krievu noziedzīgā grupējuma apsūdzēts "Šor" Kišiņevas biroja vadītājs.

Gucula savu vainu noliegusi, apgalvojot, ka apsūdzības esot "safabricētas" pēc Moldovas prezidentes Maijas Sandu norādījuma.

Gucula 2023. gada maijā uzvarēja Gagauzijas autonomijas vadītāja vēlēšanās.

Šī gada 21. aprīlī viņa piedalījās Maskavā sarīkotajā prokrievisko Moldovas partiju līderu sanāksmē. Partijas, kas bija pārstāvētas šajā sanāksmē, ir saistītas ar bēguļojošo oligarhu Ilanu Šoru, kuram Moldovā par banku mahinācijām aizmuguriski piespriests 15 gadu cietumsods.

Kā ziņots, naktī no pirmdienas uz otrdienu Kišiņevas lidostā šīs sanāksmes dalībniekiem, kas atgriezās no Maskavas, Moldovas policija konfiscēja miljonu eiro.