Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Toksikologi ceļ trauksmi par Lietuvas aptiekās notiekošo

© Scanpix

Lai arī Lietuvā jau daudzus gadus cenšas ierobežot alkohola patēriņu, stingri ierobežojot tā tirgošanu, ārsti un toksikologi ir nobažījušies par to, kas notiek aptiekās - turklāt pilnīgi legāli, raksta tv3.lt.

Sirds pilienus un citus preparātus uz alkohola bāzes, kas pieejami ikvienam, lietuvieši patērē nevis pa pilieniem, bet gan pudelēm.

“Melns uz balta ir rakstīts, ka sirds pilieni ir alkohola galvenā sastāvdaļa. Atzīsim, cilvēki māna paši sevi - tiem ir tieši tādas pašas "ārstnieciskas" īpašības kā degvīnam. Citiem vārdiem sakot, tiem nav medicīnisku īpašību,” tv3.lt situāciju komentēja Republikāniskās Viļņas universitātes slimnīcas ārste toksikoloģe Gabija Laubnere-Sakalauskiene.

Pēc viņas skaidrojuma, ja kāda iemesla dēļ cilvēkam nepieciešams baldriāna sakņu, sēklu vai citu garšaugu ekstrakts, to pašu var iegūt kapsulu vai tablešu veidā.

“Kāpēc šīs zālītes jāaplej ar alkoholu, tas ir cits jautājums. Sirds pilieni, vilkogu, baldriāna un visu citu līdzīgu augu tinktūras ir tīrs alkohols. Šie preparāti arī ir pieejami, apejot visus alkoholu ierobežojošos likumus, un tie tiek reklamēti arī caur nacionālajām raidorganizācijām,” uzsvēra toksikoloģe.

Pēc ārstes skaidrojuma, lai gan varētu izlikties, ka šie preparāti ir zāles un nez kāpēc cilvēkiem tie ir nepieciešami, būtībā tiem nav nekādu ar sirds un asinsvadu slimībām saistītu ārstniecisku īpašību. Tomēr tā joprojām ir aptiekas prece - un viena no vislabāk pārdotajām.

"Runājot tikai par sirds pilieniem, 2020. gadā tika pārdoti 2 miljoni sirds pilienu pudelīšu, citu tinktūru iepakojumi - virs 1 miljona. Rodas jautājums - ko mēs cenšamies apmānīt ar alkohola lietošanu. Cita lieta, ja ir tik daudz cilvēku, kuriem vajadzētu ārstēties no sirds un asinsvadu slimībām, kāpēc gan to nedarīt ar tiem preparātiem, kuru efektivitāti ir pierādījuši ārsti,” spriež daktere.

Viņa stāstīja, ka pati bija veikusi eksperimentu laikā, kad bija aizliegts iegādāties alkoholu: vienu 1. septembrī, otru svētdien pēc plkst.15. Sirds pilienus varēja brīvi iegādāties jebkurā laikā, turklāt cilvēki šīs tinktūras nedzer pa pilieniem, bet gan malkiem un pudelēm.

Aptieku pārstāvji apliecina, ka sirds pilieni ir vieni no visbiežāk pirktajiem aptiekās nopērkamajiem bezrecepšu preparātiem. Speciālisti skaidro, ka sirds pilieni ir augu izcelsmes zāles, kas paredzētas sirds un asinsvadu funkciju uzlabošanai, īpaši nervu spriedzes gadījumā.

Farmaceiti gan neslēpj, ka dažkārt ir gadījumi, kad cilvēki sāk ļaunprātīgi izmantot šos preparātus: “Pieprasījuma pieaugums pēc sirds pilieniem aptiekās novērojams agri no rīta vai vakarā - stundās, kad veikalos alkohols netiek tirgots. Ir gadījumi, kad farmaceiti aptiekās atpazīst vienus un tos pašus klientus, kuri sirds pilienu iepakojumus pērk biežāk. Brīdinām pircējus, kuri iegādājas sirds pilienus, ka, tos ilgstoši lietojot, veidojas atkarība - simptomi, kas raksturīgi pastāvīgai alkohola lietošanai, taču šis preparāts cilvēkiem paliek pieejams arī tajās stundās, kad veikalos alkohols netiek tirgots.”