Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

9 noteikumi, kas jāievēro Lielbritānijas karaliskās ģimenes bērniem

© Scanpix

Kā zināms, amatpersonām vienmēr ir noteikta etiķete, kas jāievēro publiski un oficiālu tikšanos laikā. Bet britu karaliskās ģimenes gadījumā stingra etiķete attiecas pat uz maziem bērniem - arī tad, ja foto un video kameru objektīvi nav vērsti uz viņiem, raksta Independent. Ir vismaz 9 obligāti noteikumi, kas jāievēro pat pavisam maziem bērniem, ja jūs nākat no britu karaliskās ģimenes.

Zēniem līdz noteiktam vecumam jāvalkā šorti, nevis bikses

Jūs droši vien esat redzējuši fotogrāfijas, kurās Kembridžas hercoga un hercogienes vecākais dēls princis Džordžs valkā šortus. Patiesībā tā nav viņa personīgā izvēle vai pat viņa vecāku vēlme - karaliskā etiķete nosaka, ka bikses ir paredzētas vecākiem zēniem un pieaugušiem vīriešiem. Septiņus gadus vecais princis Džordžs, visticamāk, sāks valkāt garās bikses, kad viņam apritēs astoņi gadi.

Lielāko daļu dāvanu nedrīkst paturēt

Karaliskās ģimenes bērni dāvanas saņem biežāk nekā citi, taču tas viņiem nesagādā lielu prieku - tāpat kā citiem karaliskās ģimenes locekļiem, karaliskajiem bērniem nav atļauts paturēt lielāko daļu dāvanu, jo visas dāvanas tiek saņemtas "karalienes vārdā".

Tas nozīmē, ka princim Džordžam diez vai bija ļauts paturēt lielāko daļu no 774 dāvanām, ko viņš saņēma tikai 2014. gadā - savā pirmajā dzimšanas dienā.

Tomēr, ja dāvana ir maza, piemēram, ziedu pušķis, visticamāk, ka karaliskais saņēmējs to drīkstēs paturēt.

Tikšanās ar ārvalstu vadītājiem ir aizliegtas

Princis Džordžs neļāva protokolam atturēt viņu no tikšanās ar bijušo ASV prezidentu Baraku Obamu un bijušo pirmo lēdiju Mišelu Obamu 2016. gadā, neskatoties uz to, ka sveicināt pasaules līderus un ārzemju amatpersonas karaliskajiem bērniem parasti ir aizliegts.

Plānots apgūt otru valodu

Lai gan nav oficiālu noteikumu, ka karaliskajiem bērniem ir jāmācās otrā valoda, lielākā daļa to dara. Princese Šarlote prata runāt angļu un spāņu valodā jau līdz divu gadu vecumam, pateicoties savai auklei Marijai Turionai Borralo, kura ir cēlusies no Spānijas.

Bērniem jāiziet etiķetes apmācība

Karaliskie bērni izceļas ar diezgan atturīgu uzvedību sabiedrībā un tas, protams, nav iedzimtas pieklājības dēļ. Vienkārši viņiem visiem jau agrīnā vecumā ir jāiziet etiķetes apmācība. Pēc eksperu domām, mācības sākas, "tiklīdz viņi ir pietiekami veci, lai apsēstos pie galda".

Bērniem ir jāpaklanās karalienes priekšā

Tāpat kā jebkurš cits karaliskās ģimenes loceklis, karaliskie bērni, satiekot monarhu, ievēro protokolu.

Lai gan etiķete ir mazāk stingra, kad viņi ir jaunāki, karaliskā eksperte Marlēna Kēniga sacīja, ka karaliskajiem bērniem vajadzētu paklanīties, ja viņi ir vismaz 5 gadus veci.

Spēles brīvā dabā jebkuros laikapstākļos

Pēc ekspertu domām, Kembridžas bērniem papildus svešvalodas apguvei ir jāievēro arī stingrs grafiks, kas ietver ikdienas rotaļas brīvā dabā.

Turklāt neatkarīgi no laikapstākļiem - pat lietus laikā.

Jūs nevarat ceļot kopā ar citiem troņa mantiniekiem

Viens no noteikumiem, ko princis Džordžs, princese Šarlote un princis Luiss un viņu vecāki diezgan bieži pārkāpj, ir protokols, kas aizliedz troņmantiniekiem ceļot kopā.

Tomēr ikreiz, kad notiek šāda novirze no noteikumiem, prinča ģimenei jāsaņem tieša monarha atļauja. Karaliskā preses biroja pārstāvis sacīja, ka iespēja ceļot kopā notiek tikai tad, ja ir dota karalienes atļauja.

Ēdienkartē nav konservantu vai iepakotu pārtikas produktu

Nav līdz galam skaidrs, cik lielā mērā tas ir tieši “noteikums”, nevis sekas tam, ka karaliskajai ģimenei vienkārši ir iespēja pastāvīgi ēst veselīgus, garšīgus ēdienus, ko tai gatavojuši profesionāli šefpavāri.

"Es noteikti nekad neesmu redzējis iesaiņotu pārtiku karalisko bērnu tuvumā. Kāpēc viņi pirktu iepakotu pārtiku, ja karalienei ir 20 personīgie šefpavāri?" reiz atzinās karalienes Elizabetes, princeses Diānas un prinču Viljama un Harija bijušais šefpavārs Darens Makgreidijs.