© Publicitātes foto

Laba dāvana ir jāprot atrast. Runā, ka vislabāk dāvināt to, kas patīk arī pašam. Domāju, ka šis jāpapildina - ir jādāvina tas, par ko skaidri zini, ka otram patiks. Labāk dāvanas sagatavot jau laikus un pārdomāti, lai nav lieks stress pēdējā brīdī, to meklējot rokā.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Jaunais gads un Ziemassvētki ir tradīciju laiks, taču maldīgs ir uzskats, ka ik gadu ir jāapdāvina vieni un tie paši cilvēki. Dāviniet cilvēkiem, ar kuriem vistuvāk komunicējiet vai esiet pavadījuši vairāk laika kopā, savukārt rakstiski apsveikt gan vēlams visus vai vismaz lielāko daļu. Viena no universālajām dāvanām ir svece (tikai ne aromātiska, jo jebkurš aromāts tāpat kā smaržas, ir diezgan individuāla lieta) un eglīšu rotājums.

Arī dāvanu karte var būt veiksmīga, universāla un noderīga opcija, te gan ir svarīgi ņemt vērā, lai tā būtu īpaši piemeklēta pēc saņēmēja interesēm - kāds iemīļots zīmols vai īpašs veikals, restorāns, spa.

Galvenais ir piedomāt, kas otram tiešām interesē un saista, noteikti paturot prātā, vai ko tādu būtu patīkami saņemt arī pašam.

Pēc labā toņa likumiem, pat, ja saņemtā dāvana īsti nepatīk, nekādā veidā to nevajadzētu izrādīt. Tas gluži vienkārši ir pieklājīgi. Ja dāvana atsūtīta pa pastu, tad vēlams 2 nedēļu laikā dāvinātājam atbildēt ar pāris pateicības rindām. Svētku laika tradīcijās apmaināmies ar dāvanām un dažreiz ir noderīgi pārzināt citu valstu dāvanu etiķeti, īpaši, ja esiet saskarsmē ar ārzemju kolēģiem. Piemēram, Ziemeļamerikā pieņemts dāvanas atpakot uzreiz, bet Āzijā un Dienvidamerikā ir tieši pretēji. Japānā dāvanas tiek ilgi un rūpīgi ievīstītas ietinamajos papīros un eksistē pat vesela iepakošanas mākslas niša, tāpēc tās ir pieņemts tik pat ilgi un cītīgi atpakot, bez straujām kustībām un uzmanīgi, neieplēšot iepakojumu.

Publicitātes foto

Darba vidē nav noteikts, ka būtu jāapdāvina pilnīgi visi kolēģi, ja tomēr lemjat kādu iepriecināt - būtiski ir dāvanu pasniegt privāti, tā lai citi neredz. Priekšniecībai labs risinājums ir kolektīva dāvana, kuras vērtība pirms tam tiek atrunāta. Savukārt atsevišķi apdāvināt augstāk stāvošas personas nav noteikums, bet savu asistentu vai zemāk stāvošu kolēģi - jauks žests.

Dāvinot apģērbu, ir vēlams precīzi zināt, kāds izmērs ir nepieciešams. Lai gan T-krekls vai hūdijs (kapučjaka) var šķist diezgan droša dāvana, tomēr netrāpot ar izmēru, variet kādu neviļus sarūgtināt.

Amerikā, piemēram, šādiem gadījumiem ir izplatīts dāvanai pievienot arī pirkuma čeku, lai varētu dāvanu atgriezt vai samainīt. Eksperti iesaka šo opciju izmantot tikai un vienīgi tām dāvanām, kur ir svarīgs izmērs - kā jau iepriekš minēts, apģērbs vai rotas un apavi. Garantijas gadījumā, ja dāvana ir kāda elektronikas prece, čeka pievienošana arī ir pieņemama.

Jāuzmanās ir arī ar pašas dāvanas vērtību, kopumā nav korekti dāvināt pārlieku dārgas dāvanas, lai saņēmējam neliktu justies parādā un neuzliktu par pienākumu uzdāvināt tikpat vērtīgu dāvanu jums. Pārim ir labi dāvināt kopēju dāvanu.

Katrā ziņā vissliktākā un nevērīgākā izeja ir dāvināt kaut ko ātrumā no tā, kas ir pa rokai un nepārdomāti, tāpēc zemāk piedāvājam nelielu dāvanu ideju topu no Latvijas dizaineriem, kas varētu kļūt par brīnišķīgu svētku pārsteigumu kādam sev īpašam cilvēkam.

Linda Kivule Handmade Ceramics

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Linda Ķivule ir māksliniece, kas strādā ar keramiku un rada brīnišķīgus porcelāna traukus ikdienas un svētku lietošanai - dažādas tasītes un krūzes, lielāki un mazāki šķīvji, krējuma un sviesta trauki, vāzes un daudz kas cits.

Publicitātes foto

Atsevišķi jāpiemin ārkārtīgi glītie eglīšu rotājumi. Visi trauki ir roku darbs un ir radīti Latvijā.

Par cenām, pieejamību un citu info Lindas instagram konts @lindakivule

Etíde Botanicals

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Etīde ir Kuldīgā izlolots un ražots ķermeņa kopšanas kosmētikas zīmols, ko radījusi modes ilustratore un māksliniece Alīna Grinpauka. Šī kosmētika jau tikusi augstu novērtēta arī ārpus Latvijas un atzīmēta British Vogue izdevumā. Zīmolam ir uz ilgtspējību virzīts koncepts, tāpēc pašu produktu nav daudz un ir refill opcija. Mans favorīts ir “Solution to all” mitrinošs multifunkcionāls krēms - tas nozīmē, ka tas der gan ķermenim gan rokām un sejai. Zīmola sastāvdaļas ir bioaktīvas un dabīgas. Iepakojuma dizainu šai kosmētikai arī izstrādājis Latvijas dizaina uzņēmums Field Studio.

Dāvanu komplektu cena no €15 - €37

Vairāk informācijas un piedāvājumu var apskatīt Etīdes mājaslapā etidebotanicals.com

Vuuven Handwoven textiles

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Dizainere Kristīne Ķepale ir zīmola Vuuven radītāja. Ētiski izstrādāti tekstili un roku darbs, kā arī dabīgie materiāli - 100% merino vilna, mohēra, Baltijā audzēts lins, bambusa dzija. Dabīgas izcelsmes materiālu šalles un pludmales dvieļi būs laba un noderīga dāvana. Pieejama piegādes opcija visā pasaulē.

www.vuuven.lv

SKARULE

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Šis ir latviešu modes dizaineres Sabīnes Skarules 2020.gadā radīts zīmols. Zīmolam ir unikāla vizuālā valoda un stilistika, kur izmantoti adījumi, tamborējumi, aušana un pīšana, viss, kas ir ļoti raksturīgi latviešu amatniecības veidi. Apģērbi tiek ražots no augstas kvalitātes materiāliem, sadarbībā ar vietējiem meistariem. Noteikti ievērības cienīgs un interesantākais, no tā, kas šobrīd latvijas modē ir pieejams. Skarule savulaik pabeigusi Antverpenas Karalisko mākslas akadēmiju (Royal Academy of Fine Art Antwerp) un vēlāk stažējusies Ņujorkā, The Row zīmola paspārnē. Skarules kolekcija “371” saņēmusi 2020.gadā H&M dizaina balvu.

www.skarule.com

Luste Silkscreenstudio

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Luste ir atvērta tipa grafikas tehnikas sietspiedes darbnīca Rīgā. To vada māksliniece un grafiķe, LMA lektore Sabīne Vekmane un šī ir forša iespēja apgūt jaunas zināšanas un savām rokām izveidot dāvanu. Sabīnes vadībā iespējams apgūt sietspiedes tehnikas pamatus un apdrukāt tajā krekliņus, somas, audumus, radot savu unikālu dizainu.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Šī var būt arī lieliska dāvana draugu grupai vai darba kolektīvam. Rosina radošumu un garantēts labi pavadīts laiks!

Vairāk info un saziņai ar Sabīni Instagram: @luste_silkscreenstudio

luste.lv

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv