Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Polija un Čehija pagarina kontroli uz robežas ar Slovākiju

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Polija un Čehija pagarinās kontroli uz robežas ar Slovākiju līdz 2.novembrim, ceturtdien paziņojušas abas valstis.

Polija, Čehija un Austrija 4.oktobrī ieviesa pārbaudes uz robežas ar Slovākiju, lai ierobežotu jau atkal pieaugušo nelegālo imigrāciju. Sākotnēji pārbaudes tika ieviestas uz desmit dienām.

Slovākijā pēdējā laikā pieredzēts nelegālo imigrantu skaita pieaugums. Pamatā viņi ierodas caur Ungāriju un Serbiju un tālāk dodas uz Rietumeiropas valstīm.

Paziņojot par pagarinājumu, Čehijas iekšlietu ministrs Vīts Rakušans sacīja, ka policija no 4. līdz 9.oktobrim ir pārbaudījusi 43 749 cilvēkus un atklājusi 283 nelegālos migrantus, kas ieradušies no Slovākijas. "Mēs esam aizturējuši un apsūdzējuši arī 12 kontrabandistus," paziņoja ministrs.

Slovākijā no janvāra līdz augustam tika atklāti aptuveni 24 500 nelegālo migrantu, salīdzinot ar 10 900 nelegālajiem migrantiem visā pagājušajā gadā.

Reaģējot uz Prāgas, Vīnes un Varšavas lēmumiem atjauno pārbaudes uz robežas ar Slovākiju, pati Slovākija 5.oktobrī sāka pārbaudes uz Ungārijas robežas un trešdien paziņoja, ka pagarinās kontroli līdz 3.novembrim.

Vācija, kurp dodas daudzi migranti, septembra beigās pastiprināja pārbaudes uz robežas ar Čehiju un Poliju.

Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere nesen ierosināja iespēju ieviest pastāvīgus kontrolpunktus uz robežas ar Poliju un Čehiju, līdzīgi kā uz robežas ar Austriju.

Visas šīs valstis ir Eiropas Savienības un Šengenas zonas dalībvalstis. Robežkontroles atjaunošana Šengenas zonā ir atļauta tikai izņēmuma gadījumos, un pirms tam par to ir jābrīdina Brisele.