Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Amerikas Savienotās Valstis pirmo reizi vēsturē noteikušas naudas sodu par atkritumu nesavākšanu kosmosā

© Scanpix

ASV noteikušas vairāku tūkstošu dolāru lielu sodu par kosmosa atkritumiem satelītu kompānijai Dish Network, raksta izdevums Science Alert.

Federālā sakaru komisija (FCC) likusi uzņēmumam Dish Network samaksāt 150 000 ASV dolārus lielu sodu par novecojušu satelītu, kuru pakalpojumu sniedzējs atstāja bīstami tuvu līdzīgām iekārtām darbībā, jeb, īsāk sakot, par savu atkritumu nesavākšanu kosmosā.

Sods izrakstīts par satelītu EchoStar-7, kuru Dish Network palaida orbītā 2002. gadā. Tas atrodas kosmosa apgabalā aptuveni 36 tūkstošus km no Zemes.

Bija paredzēts, ka Dish Network noņems “papildu” satelītu 2022. gadā, kad tā kalpošanas laiks būs beidzies, taču tas tika pārvietots tikai par 120 km, jo ​​satelītam beidzās degviela.

FCC uzskata, ka tā jaunā atrašanās vieta potenciāli apdraud citus satelītus, un piesprieda Dish Network naudas sodu.

Tiek ziņots, ka uzņēmums atzinis savu vainu un ir vienojies par plānu sava aprīkojuma savākšanai.

Kā atzīmēja FCC izpildbiroja vadītājs, orbītā atrodas arvien vairāk satelītu, tāpēc kompānijām stingri jāievēro kosmosa atkritumu iznīcināšanas noteikumi.

"Ja to nekontrolēs, orbītas atkritumu uzkrāšanās galu galā palielinās sadursmju risku orbītās, ko izmanto cilvēku lidojumiem kosmosā un satelītiem," norādīja FAA.